Čuva od bolesti

Joga - alternativni lek za smanjenje stresa, opuŠtanje i zdrav Život

Čuva od bolesti

Život -
Jača organizam, uravnotežava metabolizam, čuva imunitet i nervni sistem, poboljšava cirkulaciju

Sve više nas iz stresa beži u jogu. Joga je drevna metoda samorazvoja. Na sanskritu njen naziv znači jedinstvo. Podrazumeva upotrebu nekoliko tehnika fizičkih položaja, vežbi kontrole energije putem disanja, relaksaciono-meditativnih vežbi i vežbi koncentracije.

Nastala je pre 4.500 godina u Indiji. Skoro da nema meridijana gde se ona ne upražnjava. U Srbiji se pojavila 60-ih godina prošlog veka, a 20 godina kasnije sve više ljudi počinje da vežba i primenjuje jogu kao svakodnevnu aktivnost. Jer, kad su telo i um u ravnoteži, nema mesta nastanku bolesti. Ona jača kompletan organizam, uravnotežava metabolizam, čuva imunitet i nervni sistem, poboljšavaju cirkulaciju, disanje i sistem za varenje.

- Drevni jogiji bili su odlični poznavaoci anatomije i mentalne strukture čoveka. Na osnovu toga su oblikovali pravilan sled vežbanja joga položaja kako bi telo bilo zdravo, a duh probuđen u svom punom potencijalu - kaže Radmila Radomilović, sertifikovana instruktorka joge, i dodaje da ta veština objedinjuje um, duh i telo.Kako navodi, vežbajući jogu duh postaje staložen, vedar, pun entuzijazma, hrabar i odlučan.- Joga vežbe bude životnu energiju i život čine aktivnim. Osnovno načelo izvođenja joge je da vežbanje bude u granicama sopstvene prijatnosti.

Zbog toga je preporučljiva svim uzrastima. S tom razlikom što odrasli polaznici potpuno svesno vežbaju jogu kako bi se oslobodili od stresa i opustili, dok deca instinktivno primenjuju jogu. Ona prirodno osećaju potrebu za prevrtanjem tela na razne načine, kako bi koristila mogućnosti kretanja koja im je priroda dala - navodi Radmilovićeva.Joga nam, kako kaže Radmila, ostavlja mogućnost da celog života ostanemo deca, da se i dalje prevrćemo i istražujemo mogućnosti kretanja tela i sopstvenih prirodnih potencijala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track