Nema leka ako im ne platim!

Veljko Ristić, oboleo od raka prostate, kaže za Dr Kurir da mu je ukinuta dosadašnja terapija, je

Nema leka ako im ne platim!

Život -
U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje poručuju da „samo slušaju preporuku struke i ne odlučuju o medicinskim pitanjima“

Bolujete od raka prostate i napunili ste 75 godina? Ukoliko ste dobijali lek „diferelin“, više nećete. Jer, zakon u Srbiji ne dozvoljava taj lek starijima od 75 godina! A pacijenti? Pa, njih nikada niko i nije pitao da li se slažu ili ne, na njima je da prihvate neminovnost i da krenu sa uzimanjem nekih drugih, manje skupih lekova, koji su, bar kako ističu u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO), isto tako efikasni.Veljko Ristić (75) iz Stare Pazove imao je tu nesreću da se razboli od raka prostate i „doživi prag podobnosti za lek“.

On nam se obratio za pomoć. Kako kaže, ne može da shvati da ga je neko otpisao samo zbog starosti.- Zahvaljujući „diferelinu“, moja bolest stavljena je pod kontrolu. Poslednjih pet godina, primam jednom u tri meseca dozu tog citostatika. Ali, više ne mogu da ga dobijem. Cela ta stvar u vezi sa godinama mi je potpuno neshvatljiva. Ko ima pravo da odlučuje koja je granica do koje pacijenti mogu da primaju lek koji im bukvalno znači spas od smrti.

Osećam se kao neko kome su oduzeta sva prava, jer sam bio dovoljno bezobrazan da sa smrtonosnom bolešću doživim 75 godina - revoltiran je i istovremeno uplašen Ristić.On dodaje da su mu lekari propisali drugi citostatik, koji kod njega ni prvi put, pre pet godina, nije davao zadovoljavajuće rezultate.- Kažu mi da mogu da nastavim da uzimam „diferelin“, ali moram sam da ga kupujem. A jedna doza košta 33.000 dinara.

Ja te pare nemam - očajan je Ristić.Sa druge strane, u RFZO ističu da je prag za ovaj citostatik uveden na zahtev struke.- Komisija sastavljena od onkologa i urologa donela je takvu odluku, a mi smo tu da te preporuke i sprovedemo u delo. Mi i ne smemo da donosimo medicinske odluke, već u saradnji s lekarima donosimo propise - navode u toj ustanovi. Oni dodaju da pacijentima nije uskraćeno lečenje, već da imaju pravo da se leče sa drugim, adekvatnim lekovima koji „nisu tako skupi“. Jer, kako kažu, nije najskuplji lek uvek i najbolji.

Dr Vladimir Kovčin Dr Vladimir Kovčin

Dr Kovčin: A gde je tu etika?Dr Vladimir Kovčin, direktor KBC „Bežanijska kosa“, negira da zna za odluku RFZO jer nije bila na snazi pre dve godine, kad je on bio u njihovoj komisiji.- Ako je to istina, onda se postavlja pitanje etike, jer niko nema pravo da odlučuje koji je pacijent podoban za lek - navodi Kovčin.Podmukli ubicaKarcinom (rak) prostate je na drugom mestu po učestalosti kod muškaraca, odmah posle raka pluća. On predstavlja i jedan od najčešćih uzroka smrti muškaraca. U Srbiji svake godine oboli 1.500 ljudi od te vrste raka, a umre ih oko 800. Istraživanja su pokazala da čak 80 odsto muškarca iznad 80 godina ima karcinom prostate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track