REŠITE SE KOMPLEKSA: Posle ovih tretmana ćete hodati lako i bez bolova
Foto: Profimedia

I ovo pomaže

REŠITE SE KOMPLEKSA: Posle ovih tretmana ćete hodati lako i bez bolova

Život -
Bol u stopalima osećala sam kao dete, a crvena i otečena koža i kvrge na palčevima stvorile su mi veliki kompleks.

Operacije sam se plašila, a „rastavljači prstiju” nisu dali obećane rezultate – priča Emina Talić (59). Kada je pročitala je da postoji medicinska procedura za lečenje čukljeva, zakazala je besplatnu konsultaciju.– Nisam očekivala previše da se ponovo ne razočaram. Razgovor s terapeutom ulio mi je poverenje, nadu i samopouzdanje. Posle određenog broja tretmana rezultat je bio primetan. Bol u stopalu je odavno iščezao, čukljevi su se smanjili napola i mogla sam napokon da obujem omiljene cipele. Popravila sam i držanje, kukovi su prestali da me bole, ponovo sam bila srećna i zadovoljna – tvrdi ova sredovečna žena.Stopalo kao završni deo noge treba da bude statički dovoljno čvrsto da bi nosilo celu težinu tela, a dinamički se mora prilagoditi podlozi, to jest amortizovati udare i omogućiti stajanje, hodanje i trčanje. Sastoji se od 26 kostiju povezanih međusobno čvrstim ligamentima i osiguranih jakim dugim i kratkim mišićima. Tokom stajanja i hodanja stopalo ima 3 uporišne tačke: petu i 2 tačke na 1. i 5. metatarzalnoj kosti (ispod palca i malog prsta).Formiranje svodova na stopalimapočne kada dete stane na noge i prohoda, a potpuno jasno izvajaju se u tek drugoj godini. Kada mišići popuste– Statiku kukova i svodova stopala održavaju oblik kostiju i snažni ligamentarni aparat, a funkcionalan oblik i elastičnost održavaju mišići. Dok je muskulatura funkcionalno dobra, dok postoji koordinacija rada mišića a time i funkcionalna ravnoteža, dotle je i oblik stopala normalan. Kada mišići popuste usled bolesti, povrede, preopterećenosti, neadekvatne obuće, stopala popuste – tvrdi Aleksandra Makismović, viši fizioterapeut i refleksolog.Pregled stopala počinje pregledom čitavog tela upoređujući posebno levu i desnu stranu. Niz smetnji u kičmi, kukovima i kolenima može izazvati smetnje u stopalima. Anamneza mora biti opširna, posebno u pogledu bolova, zamora, grčeva, oticanja. – Pri pregledu posmatramo boju kože, njenu napetost, traži se eventualni edem ili otok. Pri palpaciji pratimo toplinu kože, puls, eventualnu atrofiju, fibrozne promene na mišićnom tkivu. Oblik stopala ispituje se u sedećem položaju, kada stopalo nije opterećeno, i u stojećem, kada je opterećeno – navodi naša sagovornica.

Tretiranje ravnih stopalaDeformitete stopala možemo podeliti na kongenitalne ili urođene i stečene. Stečeni statički deformiteti uzrokovani su načinom života, kretanja i rada savremenog čoveka.– Preporučuju se naizmenične kupke pre spavanja prema definisanom protokolu, kretanje u prirodu, a leti što češće bos po travi ili pesku, korektivne vežbe, nošenje medicinske obuće, visina potpetice od 2 cm za muškarce do 4 cm za žene, đon mekan i savitljiv, vrh cipela dovojlno širok da ima mesta da se prsti mogu micati. Špicast uzan vrh cipele sabija prste jedan uz drugi, pa dolazi do skraćivanja tetiva i čak prebacivanja prstiju jednog preko drugog, kurjih očiju, žuljeva i sl. Treba posebno obratiti pažnju na đon dečje obuće, koji treba da bude mekan i elastičan jer inače dolazi do oštećenja kratkih mišića tabana i ograničavanja slobode pokreta zglobova stopala. Kod dece je veoma važna i korektivna medicinska gimnastika, fiziološki neophodna i svrsishodna u podržavanju pravilnog rasta i razvoja – kaže Aleksandra Maksimović.Žene više pateMeđu najčešćim deformitetima je petni trn, plantarni fascitis, ali daleko najveći broj ljudi pati od Hallux valgus, poznatijeg u narodu kao čukalj. Čukljevi su češći kod žena (čak 90 odsto), ali i muškarci s ravnim tabanima danas imaju isti problem.– Unutrašnja strana donje polovine glave prve metatarzalne kosti biva izbačena i na njoj se razvija ili sluzna kesa sa upalom ili se uvećava vezivno tkivo. Kako problem napreduje, palac se sve više krivi (nekada i do 90 stepeni), postaje rigidan i vremenom se javljaju artroza i jak bol. Prsti se pomeraju tako da palac ponekad pređe preko sledećeg prsta ili se podvuče ispod njega. Simptomi su: oštar probadajući bol u zglobu palca, bol u tabanu u delu ispod prvog i drugog prsta do palca, bol u korenu palca, tup pulsirajući bol u stopalima, bol u peti, nemogućnost da se nosi obuća usled upale i otečenosti zgloba. Takvi bolovi refleksno uzrokuju dalje bolove u kolenima, kukovima, donjem delu leđa – objašnjava fizioterapeut.

Delotvorna terapijaRešenje je primena različitih fizikalnih medicinskih procedura, koje podrazumevaju neinvanzivnu terapiju. Model koji se već sedam godina primenjuje jeste akupresura i masaža stopala kojima se ublažavaju bolovi i upalni procesi, a vremenom se smanjuje i deformitet palca i celog stopala. – Pored rada na stopalima, neophodno je popraviti statiku i balans celog tela, pa se u tu svrhu radi terapija za korekciju kičme i nogu. Metod podstiče telo na samoisceljenje i potpunu regulaciju preko nervnog i hormonalnog sistema, sve do kompletne korekcije koštano-zglobnog sistema. Pored terapije koju obavljamo u našem centru, neophodno je primeniti kućni protokol s kupkama i korektivnim vežbama za mišiće palca i celog stopala. Savetuje se nošenje pažljivo odabranih cipela od mekane kože, sa obaveznom potpeticom od 2-4 cm, a nikako ravna obuća! Kao dodatnu terapiju uvek preporučujemo nošenje korektivnih uložaka, koji se izrađuju individualno, po meri – kaže Aleksandra Maksimović.

Tekst: Žaklina Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track