KAKVI SU OVO MONSTRUMI: Savetuju majkama da rađaju mrtvu decu
Foto: Profimedia

Jeziv predlog NHS

KAKVI SU OVO MONSTRUMI: Savetuju majkama da rađaju mrtvu decu

Život -
U Velikoj Britaniji su zabrinuti velikim nedostatkom organa pa Nacionalne zdravsvene usluge (NHS) predlaže majkama koje u ranoj trudnoći saznaju kako nose fetuse s teškim oštećenjima da ne idu na abortus već iznesu trudnoću do kraja.

Pošto im bebe proglase mrtvima, uzeli bi njihove organe - bubrege, srca, pluća, jetre. Kažu da oko 7.000 ljudi čeka te organe koji bi im spasli živote.

U nekim slučajevima, ako roditelji budu suglasni, aparatima bi održavali na životu tela beba kojima je mozak službeno proglašen mrtvim. Tako bi organi bili sveži i uspešnost transtplatacije bi bila veća.

Većina trudnica odluči se za abortus pošto im doktori kažu strašne vesti - da nose dete s teškim oštećenjima koje nema šanse za preživljavanjem. Međutim, ako bi odlučile da nose takvo dete devet meseci, vitalni organi mogli bi se iskoristiti za transplatacije.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Ovaj prijedlog NHS-a izazvao je brojne etičke rasprave, a neki ga nazivaju jezivim.Mešđutim, doktorima se sviđa ta ideja pošto se hronično bore s nedostatkom spasonosnih organa. Kažu kako je u poslednja dva meseca samo 11 beba mlađih od dva meseca postalo donorom. Na ovaj način bi veruju podigli tu brojku na oko sto godišnje.

Jedan konkretan slučaj koji lečnici razmatraju pogodnim za doniranje organa je teško oštećenje kod beba koje se zove anencefalija - kada se mozak ne razvije. To se može otkriti već u 12 nedelji trudnoće i nema šanse da će ta beba preživeti. Napominju kako se svake godine prekida oko 230 trudnoća posle postavljanja te dijagnoze, dok se rađa tek desetak živih beba.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Najmlađi britanski donor bio je 2014. godine Tedi Holston. On je umro samo 100 munuta nakon rođenja. Njegovi roditelji su saznali u 12 nedelji trudnoće da će se roditi gotovo bez mozga, ali nisu želeli da majka oden na abortus. Bebina dva bubrega i srčani zalisci spasli su život odraslim ljudima

Abortus Foto Printscreen
Abortus Foto Printscreen

Daily Mail.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track