MAMINA BILJNA APOTEKA: Evo kako izlečite ojed kod beba...
Foto: Thinkstock

Supermama

MAMINA BILJNA APOTEKA: Evo kako izlečite ojed kod beba...

Život -
Prirodna lekovita sredstva mogu biti veoma korisna ne samo kod akutnih dečjih bolesti već i kod mnogih hroničnih stanja.

Biljni preparati podižu dečji imunitet i štite zdravlje. Iako većina njih nije toksična i proizvodi samo blage ili gotovo nikakve neželjene efekte, treba imati na umu da nisu baš sve biljke pogodne za decu.Osipi i ojedi kod bebaOsip se može javiti na vratu i svim pregibima bebine kože, a najčešće na pelenskoj regiji. Promene mogu varirati od laganog crvenila, preko svetlocrvenog tačkastog osipa, pa sve do zadebljale kože pune gnojnih prištića. Najčešći uzrok osipa i ojeda jesu razgradni produkti mokraće i stolice, neadekvatni deterdženti i omekšivači korišćeni pri pranju dečjeg rublja i pamučnih pelena, kao i korišćenje neodgovarajućih kozmetičkih sredstava za negu dečje kože. Osetljivu bebinu kožu dovoljno je oprati mlakom vodom i izbegavati antibakterijske i mirišljave sapune, kao i mirišljave vlažne maramice, jer alkohol i parfemi iritiraju kožu. Za prevenciju osipa i tretiranje iritirane kože trebalo bi koristiti proizvode koji su pH uravnoteženi, bez veštačkih boja i sintetičkih mirisa, s prirodnim biljnim ekstraktima i esencijalnim uljima poput nevena, hajdučke trave, kamilice, aloje i gaveza. Dermatolozi tvrde da problem neće nestati samo upotrebom biljnih melema, već je neophodno utvrditi i eliminisati uzrok nastanka ojeda.

Nicanje zuba Prvi zubić najčešće se pojavljuje kada beba napuni šest meseci. Pri tome može doći do blagog porasta temperature, koja može i da prethodi izbijanju zuba, kao i nervoze, nesanice, razdražljivosti, natečenosti i crvenila desni. Bol i neprijatnost prilikom rasta zubića mogu se ublažiti čajem od kamilice ili matičnjaka. Nazeb i gripKako im je imuni sistem još uvek u fazi razvoja, deca su veoma osetljiva na prehladu i grip. Da biste detetu ojačali imunitet, korisno je da upotrebljavate preparate na bazi ehinacee, grčke dateline, divizme i korena sladića. Čaj spravljen od mente, zove i đumbira snižava temperaturu jer podstiče znojenje. Inhalacija ulja čajevca ili eukaliptusa otvoriće detetu začepljene sinuse.Upala krajnika Kod upale krajnika mogu pomoći čajevi ili suplementi spravljeni od ehinacee, kamilice, žalfije ili divizme.Ako je dete navršilo tri godine, može pomoći grgoljenje, ispiranje grla mešavinom slane vode (morska so), meda, limuna i žalfije.

Modrice, rane i posekotineLake povrede neminovno prate decu u avanturi odrastanja. Kao preventiva protiv infekcija kod rana i posekotina preporučuje se biljni antiseptik na bazi esencijalnog ulja lavande i čajevca. Melem na bazi nevena deluje antimikrobno i pomaže brže zarastanje rana. Arnika krem će pomoći da modrice brže iscele, ali ga ne treba koristiti kod ozleđene kože.

Pripremila Vesna Stanimirović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track