UZNEMIRUJUĆE ISTRAŽIVANJE: Hrkanje pomaže raku da se brže proširi po telu!

Tumori rastu brže

UZNEMIRUJUĆE ISTRAŽIVANJE: Hrkanje pomaže raku da se brže proširi po telu!

Život -
Teško hrkanje pomaže raku da se brže proširi po telu, tvrdi jedna zdravstvena studija. Tumori rastu brže kod osoba koje pate od apneje, poremećaja koji ometa disanje tokom spavanja. Stručnjaci su otkrili da takav prekid u snabdevanju kiseonikom pogoduje razvoju malignih ćelija.

Stanje u kojem mišići grla i vrata ograničavaju dovod kisika, uzrokuje nestašicu kiseonika u vitalnim organima. Kao odgovor, telo otpušta protein koji pokreće stvaranje više krvnih sudova. To pojačava snabdevanje kiseonikom, no takođe hrani ćelije raka i pogoduje njihovom razvoju.

Apneja je najčešća kod sredovečnih muškaraca s viškom kilograma. U najtežim slučajevima disanje je prekinuto i na desetak sekundi svakih dva minuta. Već je od ranije poznato da ovo stanje udvostručuje rizik od moždanog udara i povećava rizik od srčanih oboljenja za 80 odsto.

No, ovakvi slučajevi često nisu pravilno dijagnostikovani, pa mnogi ljudi nisu ni svesni svojeg problema. Stručnjaci klinike u Barseloni ustanovili su kako ovo stanje potiče razvoj tumorskih stanica jer su proučavali hipoksiju – nedostatak kiseonika – kod miševa.

Saznanja sugerišu da bi tretiranje apneje kod oboljelih od raka, recimo nošenjem posebnih maski, moglo smanjiti rizik od širenja tumorskih ćelija.

Doktor Antoni Vilaseka kaže: "Hipoksija ima potencijal podstaknuti stvaranje novih krvnih sudova unutar tumora, što znači da će imati pristup hranjivim materijama. Ovo istraživanje razotkriva mehanizam putem kojeg stanja koja ograničavaju dovod kiseonika, poput apneje, pogoduju razvoju raka."

Rezultati ovog istraživanja predstavljeni su na konferenciji u Minhenu u Nemačkoj. Čelnik Univerziteta Tuebingen, profesor Arnulf Stenzl, kaže: "Studija pokazuje zašto povećan dotok kiseonika na primer, kod prestanka pušenja i redovne sportske aktivnosti može uticati na pozitivan ishod kod lečenja raka."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track