MAJKA JE OBOŽAVALA DUGAČKU GLAVU SVOJE BEBE: Kada su joj doktori saopštili istinu, prepala se!
Foto: Hefty

Oprez!

MAJKA JE OBOŽAVALA DUGAČKU GLAVU SVOJE BEBE: Kada su joj doktori saopštili istinu, prepala se!

Život -
Svi u porodici imali su ekstremno obao oblik glave, pa tako kada se rodila njena beba sa dugačkom glavom i licem, ona je mislila da je to čudesno, sve dok joj doktor nije saopštio loše vesti.

Kada je Megan Boler dobila sina Metjua bila je prilično uzbuđena jer nije imao porodični gen i imao je dugačku glavu umesto perfektno okrugle. Mislila je da je to jedinstveno i da ga to čini prelepom bebom.

Na njegovom redovnom pregledu sa 2 meseca, doktori su rekli Megan da Metju nema "mekanu tačku" na glavi i uputili su je kod specijaliste. U dečijoj bolnici u Hjustonu, Metju je dobio dijagnozu kraniosinostisis što je oblik defekta pri rođenju, a znači da se njegova lobanja prerano spojila na potiljku. Kao rezultat toga, njegov mozak nije imao gde da raste, što je dovelo do čudnog oblika glave.

Ne postoji lečenje za ovaj deformitet osim da se operiše i iseku kosti lobanje. Mozak raste normalno, ali nema mesta gde jer je lobanja zatvorena i to stvara ozbilne povrede na mozgu. Doktorka Sandi Lem rekla je da je rana detekcija ovog stanja ključ da se spasi život deteta.

Od kada mozak bebe Metjua nije više imaol mesta da raste, doktori su morali da izvedu operaciju na njemu sa samo 10 nedelja. Isekli su kost u centru lobanje i to je stvorilo veštačko "mekano mesto" ili "rupu" koja je omogućila mozgu da raste, ali i lobanju u isto vreme. Više od 4 meseca Metju je morao da nosi zaštitinu kacigu kako bi njegova glava bila bezbedna od svih padova ili slučajnog udaranja.

Doktorka Lam kaže da je jako bitno da se ovo stanje uoči rano jer oko 10 odsto dece sa ovim stanjem mogu da dobiju visok pritisak u mozgu što može da bude jako opasno. U retkim slučajevima, stanje može da dovede do zastoja jer mozak nije mogao da se razvije kako treba. Kada se stanje na vreme primeti, mozak može normalno da se razvija i zaleči dok je beba još mala. Ono što treba da se gleda jeste dugačka i mršava glava, lobanja ne baš dobrog oblika i istaknuto čelo.

Srećom, doktori su na vreme primetili Metjuovo stanje i mogli su da izvedu operaciju kako bi mu spasli život. Uprkos operaciji, srećnoj bebi bilo je potrebno samo 3 dana da se vrati normalnom životu. Ipak, doktori upozoravaju da ako imate bebu sa čudnom lobanjom ili glavom koja ne raste kako treba, idite kod pedijatra i iznesite mu problem jer to može da ispravi mnoga neurološka stanja koja bi se jednog dana pojavila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track