ŽIVEĆEMO VIŠE OD 100 GODINA: Za deceniju ćemo imati pilulu koja produžava život
Foto: Shutterstock

Naučnici tvrde

ŽIVEĆEMO VIŠE OD 100 GODINA: Za deceniju ćemo imati pilulu koja produžava život

Život -

Istraživanja na voćnim mušicama naučnici su otkrili način da neutrališu protein koji u živim organizmima utiče na starenje.

Tim naučnika na čelu sa Horhea Ivana Castilja-Kana otkrila je način da neutrališe delove proteina GSK-3, za koji je nedavno otkriveno da u velikoj meri utiče na starenje.

Istraživanje Univerzitetskog koledža u Londonu, prema trenutnim predviđanjima, moglo bi u skorije vreme da dovede do proizvodnje pilule kojom bi ljudski vek mogao da se produži za 10 godina, tačnije za oko 16 odsto.

Eksperimentima na voćnim mušicama otkriveno je da se unošenjem manjih količina litijuma u organizam može neutralisati dejstvo GSK-3. Takođe, svako novo otkriće o procesima starenja medicinu približava otkrićima lekova protiv dijabetesa, Alchajmerove bolesti, raka i Parkinsonove bolesti.

U istraživanje su bili uključeni i Institut Maks Plank za biologiju starenja i Evropska laboratorija za molekularnu biologiju. Lekovi koji sadrže litijum već dugo se koriste u terapiji bipolarnog poremećaja, ali problem prave nuspojave, tačnije umor i omamljenos nakon uzimanja leka, pa će naučnici u daljem istraživanju morati da reše i taj problem.

Sledeći korak su istraživanja na složenijim oblicima života. Prvo na miševima, zatim na primatima i na kraju klinička ispitivanja na ljudima.

Naučnici predviđaju da će im za sve to biti potrebna još decenija rada, i da će, za puni efekat konačnog terapeutskog sredstva kojim će prosečni životni vek zapadnjaka biti približen stotoj godini, biti potrebno da ljudi počnu uzimaju pilule najkasnije u srednjem životnom dobu.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja