Najnovije vesti

ZABORAVITE NA LEKOVE ZA ALERGIJU: Ovih 7 prirodnih namirnica vam mogu pomoći!
Foto: Shutterstock

Ublažavaju simptome

ZABORAVITE NA LEKOVE ZA ALERGIJU: Ovih 7 prirodnih namirnica vam mogu pomoći!

Zdravlje

Za mnoge simptomi alergije tokom proleća nisu strana stvar. Često se događa da nam se, uz promenu vremena jave i neprijatne promene poput curenja nosa, suznih očiju i svraba u grlu.

Predstavljamo vam sedam narodnih lekova, koji ublažavaju ili potpuno neutrališu pojavu alergije.

 

1.Kopriva

 

Kopriva pomaže da se smanje simptomi alergije kao što su kijanje i svrab očiju jer deluje kao antihistaminik. Kako biste ublažili simptome, naprsvite čorbu od svežih kopriva ili čaj od njenog lišća.

 

2. Majčina dušica

 

Čaj od majčine dušice ublažava kašlj i gušenje izazvane alergijom, a ima i umirujuće dejstvo na upaljeno grlo. Najbolje je da koristite svežu majčinu dušicu u pripremu čaja protiv alergije.

 

3. Med

 

Med pojačava imunitet, pa jedna kašika na prazan želudac svakog jutra uz čašu mlake vode može ojačati vaš organizam i time ublažiti i dejstvo alergije. Med obavezno stavljajte i u čaj.

 

4. Kamilica

 

Zbog svojih antiupalnih svojstava, kamilica pomaže kod suvih očiju koje često znaju da svrbe kada je alergija u pitanju. Držite tri do pet minuta ohlađene vrećice čaja od kamilice na očima, takođe, svako veče se umijte blagim čajem od kamilice.

 

5. Ljuta paprika

 

Ljuta paprika je bogat izvor bioflavonoida koji sprečava oslobađanje histamina, kvercetina, kao i drugih hemikalija koje uzrokuju upale i simptome alergije. Jedite je svežu kao dodatak jelu ili u salati.

 

6. Đumbir

 

Đumbir ublažava iritaciju upaljenog grla, a posebno je delotvoran u kombinaciji s medom. Napravite čaj od svežeg đumbira tako što ćete u vrelu vodu ubaciti pet grama sveže izrendanog đumbira i to kuvajte 15 minuta. Nakon toga procedite i ubacite kašiku meda i dodajte malo cimeta, da ublaži ljutinu đumbira.Takođe, narendajte đumbir i pomešajte ga sa medom i tako svež uzimajte po kašičicu svakog jutra na prazan stomak.

 

7. Nana

 

Nana je veoma dobar lek za zakrčene disajne puteve. Da bi se vaše disanje poboljšalo, inhalirajte se čajem od svežih ili sušenih listova nane.

 

(opanak.rs)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...