KADA JE NJEGOV PRIJATELJ ISPLAZIO JEZIK, ODMAH SU POZVALI HITNU POMOĆ: Onda je uradio test!
Foto: Hefty

Pomoć

KADA JE NJEGOV PRIJATELJ ISPLAZIO JEZIK, ODMAH SU POZVALI HITNU POMOĆ: Onda je uradio test!

Život -

Ovo može da se dogodi svakome. Jako je bitno da pročitate sledeće instrukcije i zapamtite set pitanja, jer upravo to može da vam spasi život ili život prijatelja!

Bio je to jedan običan dan na poslu: Feliks je pregledao brojke i račine sa kolegom Martinom, kada je primetio da nešto nije u redu. Martinovo levo oko je treptalo a kada ga je Feliks pitao da li je sve u redu, Martin je odgovorio potvrdno. Onda se Martin malo sabrao i vratio za svoj sto. 3 sata kasnije, Martin je bio u bolnici, imao je moždani udar i umro je istog dana. Da je Feliks poverovao svojim instinktima, možda bi Martin još uvek bio živ!

flickr/Adrian Clark
flickr/Adrian Clark

Martin nije izlovan slučaj, moždani udari se često propuste, što može da bude fatalno jer je svaki minut tada bitan. Najbolje je dobiti medicinsku pomoć u roku od 3 sata od udara.Ova 4 jednostavna pitanja mogu da vam pomognu da identifikujete moždani udar i zatražite pomoć:1. Zamolite osobu da se nasmeje. Ako je osmeh nejednak, dobra je šansa da ima šlog.

Imgur/G3H4
Imgur/G3H4

2. Pitajte osobu da ponovi jednostavnu rečenicu poput, "Danas je jako vruće.". Usporen govor nije dobar znak.

flickr/Parker Knight
flickr/Parker Knight

3. Zamolite osobu da podigne ruke iznad glave.

flickr/Tais Sirole
flickr/Tais Sirole

4. Zamolite osobu da isplazi jezik. Kriv jezik je znak šloga.

Imgur/Farkamon
Imgur/Farkamon

Ako osoba za koju ste zabrinuti ima teškoće sa bilo kojim od ovih test pitanja, zovite hitnu pomoć odmah i opišite im simptome.Preko 20 odsto ljudi koji dožive šlog umiru u roku od 4 nedelje od napada, što čini veliki broj smrti. Zato je bitno da zapamtite ova pitanja.

(Hefty)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track