Krpelj se vadi bez uvrtanja!

Za bezbedan boravak u prirodi otarasite se napasnika što pre

Krpelj se vadi bez uvrtanja!

Život -

S dolaskom proleća i sunčanih dana, ovi insekti vrebaju iz zelenila, pa se pregledajte nakon svakog boravka napolju

Krpelji su najbrojniji u proleće i leto, a povremeno i u ranu jesen. Pošto tada i najviše boravimo u prirodi, svaki put kad se vratite spolja, naročito ako ste boravili u prirodi ili na travi, obavezno pregledajte sebe i dete (i kućnog ljubimca). Najčešće se hvataju na mestima gde je koža vlažna i mekana (stomak, prepone, pazuh, iza ušiju, potiljak, vrat, dojke, a kod dece i glava). U trenutku kad krpelj probode kožu, počinje da se hrani krvlju, pa tada može doći do zaraze. Ubod je bezbolan i primeti se tek kada mesto uboda počne da svrbi. Krpelj može ostati zakačen za kožu i više dana, sve dok se ne nasisa krvi, posle čega napušta domaćina. Zato je brzo uklanjanje ovog napasnika s tela jako važno za zdravlje jer krpelji mogu biti prenosioci više različitih zaraznih oboljenja, od kojih je lajmska bolest najpoznatija.Šta treba činiti?1 Ako primetite krpelja u koži, javite se lekaru što pre, najbolje je da ga on izvadi.2 Odnesite krpelja na Institut za epidemiologiju VMA radi ispitivanja.3 Ako je krpelj bio zaražen, konsultujte se s lekarom. On će odlučiti da li treba uzimati antibiotike (To nikako ne smete činiti na svoju ruku!).4 Obavezno pratite zdravstveno stanje barem mesec dana nakon uboda. Ako se bilo gde na telu pojavi crvenilo praćeno porastom temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima i uvećanjem limfnih žlezda u blizini mesta uboda, obavezno se javite infektologu.

Bezbedno uklanjanje

Važno je pravilno i blagovremeno odstraniti krpelja iz kože. Što je duže vremena boravio u koži, to je veći rizik od zaraze. Za odstranjivanje krpelja uvek se obratite lekaru, ali ukoliko ste prinuđeni da ga sami odstranite, učinite to pomoću pincete, hvatanjem rilice (usnog aparata) krpelja što bliže koži i laganim povlačenjem naviše. Nakon odstranjivanja mesto uboda obavezno dezinfikujte alkoholom. Ako niste uspeli da pincetom odstranite celog krpelja, odstranite zaostali deo pomoću sterilne igle. Krpelja nikako ne treba čupati, gnječiti, kidati niti stavljati na njega bilo kakva hemijska ni toplotna sredstva (alkohol, benzin, ulje, lak za nokte, cigareta). Sve to može isprovocirati krpelja da povrati svoj crevni sadržaj i time prenese infekciju, iako do nje možda ne bi došlo.

Šta pomaže?

1 Izbegavajte visoku travu i žbunje, kao i sedenje i ležanje na travi.2 Preduzmite sve da vas krpelj ne ubode - pripazite i na izbor obuće i odeće. Preporučuju se dugi rukavi, pantalone uvučene u čarape, zatvorene cipele, svetlija garderoba (krpelj se teže vidi na tamnom) i materijali bez dlačica poput vune i flanela jer se na njih krpelj teže hvata.3 Po dolasku kući obavezno pregledajte telo i odeću. Skinite sa sebe i deteta svu odeću i istresite je u kadu, kosu iščešljajte gustim češljem i nakon toga pažljivo pregledajte celo telo. Najbolje je da vi pregledate dete, a njega zamolite da pregleda vas. Biće vam ne samo korisno već i vrlo zabavno!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja