MUKE BEOGRAĐANKE: Lekari se prepali krpelja! Anku slali od lekara do lekara...prešla pola grada...
Foto: Shutterstock

MUKE BEOGRAĐANKE: Lekari se prepali krpelja! Anku slali od lekara do lekara...prešla pola grada...

Život -

Krpelj na nozi Beograđanke Anke M. (40), verovali ili ne, zadao je muke srpskom zdravstvenom sistemu, jer niko nije mogao da izvadi tu napast!

Tako je Anka, u utorak po podne, prešla pola grada, od ambulante svog doma zdravlja, do Zavoda za kožne i venerične bolesti, odakle su je slali na Infektivnu kliniku KCS jer – niko od njih ne vadi krpelja! – Krpelj mi se zakačio iznad kolena desne noge, a otkrila sam ga tek sledećeg dana po podne jer me je to mesto bolelo, a predeo oko njega pocrveneo. Izvadila bih ga sama, ali zbog očigledne infekcije, odlučila sam da odem kod lekara. Kada sam ušla u dom zdravlja, medicinska sestra mi je rekla da oni ne vade krpelje i uputila me u Zavod za kožne i venerične bolesti – priča Anka, koja se odmah otišla tamo. Lajmska bolest Svaki treći krpelj, prema najnovijim podacima, zaražen je boreliom burgdorferi, uzročnikom Lajmske bolesti. Kako stručnjaci objašnjavju, infekcija se prenosi ubodom krpelja. Vreme od uboda do pojave prvih simptoma bolesti kreće se od tri do 32 dana. Bolest se odlikuje specifičnim oštećenjima kože, raznim neurološkim, reumatološkim i kardiološkim oštećenjima, koja se javljaju u različitim kombinacijama, i mora da se leči.

 foto Shutterstock
foto Shutterstock

– Medicinski tehničar u Zavodu se nasmejao jer me iz doma zdravlja šalju na kliniku! Rekao je da može da mi zakaže vađanje za dan, dva ili da se odmah uputim na Infektivnu kliniku KCS. Sve se dešava kasno po podne i shvatila sam da bi u tom slučaju trebalo prvo da odem u Urgentni centar, pa da oni vide šta će – priča Anka svoj neverovatni slučaj.

Prema njenim rečima, nije joj se išlo u Urgentni, nego je smislila da se vrati u dom zdravlja, ali u patronažnu službu, i vidi šta će da se desi. – Tamo sam, srećom, naletela na sestru koja mi je istog momenta izvadila krpelja i rekla da moram da odem kod lekara da mi propiše antibiotike. To sam učinila, popila lekove i sada je sve u redu. Samo mi nije jasno zašto je moj krpelj izazvao takvu uzbunu po zdravstvenim ustanovama, zar ovde niko više ne zna šta se gde radi – pita se ova žena. Docent dr Ivana Milošević, zamenica direktora Infektivne klinike KCS, kaže za „Alo!“, da su domovi zdravlja nadležni za krpelje. – Izabrani lekari moraju da ga izvade. Mi smo tercijalna zdravstvena ustanova i ne vadimo krpelje, već lečimo bolesti koje oni izazovu – navela je ona za „Alo!“.

Dr Ranković: Ne vadite ih sami Prof. dr Žarko Ranković, infektolog, kaže za „Alo!“, da bi krpelja trebalo vaditi kod izabranog lekara u domu zdravlja. – Ako se javi crveni prsten oko krpelja, to može da ukazuje na alergijsku reakciju i obavezno osoba mora da ode kod svog lekara da ga on izvadi. Ukoliko ga vadite sami, nikako nemojte da ga natapate alkoholom, benzinom i drugim sredstvima koje stavljate na vatu, jer će tada krpelj da povrati, a ako je nosilac uzročnika Lajmske bolesti, zaraziće osobu. Dovoljno je uhvatiti ga pincetom i okrenuti ga u suprotnom smeru od kretanja kazaljke na satu – objašnjava Ranković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track