Kad škodi i čaša mleka
Foto: Shutterstock

Susam, urme i kelj puni su kalcijuma, koji je neophodan organizmu

Kad škodi i čaša mleka

Život -

Ako vam se i posle kriške sira ili sladoleda pojave tegobe poput grčeva u stomaku, gasova, nadutosti i proliva, moguće je da ne podnosite laktozu

Intolerancija na mlečni šećer (laktozu) nastaje kad se enzim za njegovu razgradnju laktaza ne proizvodi u dovoljnim količinama ili kad taj enzim u potpunosti nedostaje, tako da nesvarene materije ne mogu iz tankog creva da pređu u krvotok i daju nam potrebnu energiju za rad i svakodnevne aktivnosti. Nerazgrađena laktoza odlazi u debelo crevo, gde je razgrađuju crevne bakterije, a gasovi koji tom prilikom nastaju mogu uzrokovati neprijatnosti, poput bola u stomaku, grčeva, nadutosti, mučnine i proliva. Mlečni šećer prisutan je u mleku, mlečnim proizvodima i ostalim proizvodima koji sadrže makar i njegove tragove (hleb, pahuljice, instant supe, grickalice i drugo).Različite vrste nepodnošenja- Urođena intolerancija na laktozu manifestuje se jakim vodenim prolivima, koji se javljaju nakon prvog dojenja. Gubitak minerala i vitamina je značajan, tako da novorođenče ne napreduje, javlja se dehidriranost i pad šećera - objašnjava Ivana Buzadžić, specijalista genetike. Stečena laktozna intolerancija je češći, ali prolazni poremećaj koji nastaje kao propratna pojava bolesti koje oštećuju sluzokožu tankog creva, kao što su infekcije, nepodnošenje glutena, upotreba alkohola, nekih lekova poput antibiotika i acetisalne kiseline. Adultna intolerancija je genetski određeno smanjenje nivoa laktaze na 10 odsto vrednosti koja postoji pri rođenju. Postoje i različiti stepeni intolerancije na laktozu, neke osobe ne podnose ni njenu najmanju količinu, dok većina može da pije preporučenu količinu mleka. Iako intolerancija na laktozu ne predstavlja opasnost po zdravlje, navedene smetnje mogu znatno smanjiti kvalitet života - objašnjava naša sagovornica.

Utvrđivanje stanja

Najjednostavniji način dijagnostike je da proverite nivo nepodnošenja laktoze uzdržavanjem od svih mlečnih proizvoda tokom dve nedelje. Ako vaši simptomi nestanu i ponovo se pojave kad opet probate mleko, verovatno ne podnosite laktozu.Drugi način je pomoću jednostavnog testa izdaha. Kad laktoza dođe u debelo crevo, bakterije je napadaju i otpuštaju velike količine vodonika (hidrogen), koji se uklanja putem disanja.Treći način dijagnostike je DNK analiza.LečenjeOsobe koje nisu tolerantne čak i na najmanju količinu mleka moraju da sprovode rigoroznu dijetu bez laktoze, vodeći računa o tome da se ona može naći prikrivena u mnogim proizvodima koji ne spadaju u mlečne. Alternativa su obogaćeno sojino, pirinčano ili bademovo mleko.Nadoknadite važan mineralMleko i mlečni proizvodi su odličan izbor kalcijuma, pa nedostatak ovog minerala može uticati na očuvanje zdravlja kostiju i zuba. Zato, ne zaboravite na namirnice koje su bogate kalcijumom, poput susama, suvih smokava, leblebija, kelja, karfiola i soje. Podsetite se i izbegavajte one namirnica koje vam mogu ukrasti kalcijum, a to su gazirani sokovi, šećer, kofein, kao i velika količina soli.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja