Intolerancija na mlečni šećer (laktozu) nastaje kad se enzim za njegovu razgradnju laktaza ne proizvodi u dovoljnim količinama ili kad taj enzim u potpunosti nedostaje, tako da nesvarene materije ne mogu iz tankog creva da pređu u krvotok i daju nam potrebnu energiju za rad i svakodnevne aktivnosti. Nerazgrađena laktoza odlazi u debelo crevo, gde je razgrađuju crevne bakterije, a gasovi koji tom prilikom nastaju mogu uzrokovati neprijatnosti, poput bola u stomaku, grčeva, nadutosti, mučnine i proliva. Mlečni šećer prisutan je u mleku, mlečnim proizvodima i ostalim proizvodima koji sadrže makar i njegove tragove (hleb, pahuljice, instant supe, grickalice i drugo).Različite vrste nepodnošenja- Urođena intolerancija na laktozu manifestuje se jakim vodenim prolivima, koji se javljaju nakon prvog dojenja. Gubitak minerala i vitamina je značajan, tako da novorođenče ne napreduje, javlja se dehidriranost i pad šećera - objašnjava Ivana Buzadžić, specijalista genetike. Stečena laktozna intolerancija je češći, ali prolazni poremećaj koji nastaje kao propratna pojava bolesti koje oštećuju sluzokožu tankog creva, kao što su infekcije, nepodnošenje glutena, upotreba alkohola, nekih lekova poput antibiotika i acetisalne kiseline. Adultna intolerancija je genetski određeno smanjenje nivoa laktaze na 10 odsto vrednosti koja postoji pri rođenju. Postoje i različiti stepeni intolerancije na laktozu, neke osobe ne podnose ni njenu najmanju količinu, dok većina može da pije preporučenu količinu mleka. Iako intolerancija na laktozu ne predstavlja opasnost po zdravlje, navedene smetnje mogu znatno smanjiti kvalitet života - objašnjava naša sagovornica. Utvrđivanje stanja
Foto: Shutterstock
Susam, urme i kelj puni su kalcijuma, koji je neophodan organizmu
Kad škodi i čaša mleka
Život -
Ako vam se i posle kriške sira ili sladoleda pojave tegobe poput grčeva u stomaku, gasova, nadutosti i proliva, moguće je da ne podnosite laktozu