ŠTA BOJA URINA OTKRIVA O VAŠEM ZDRAVLJU: Evo kako da saznate da li bolujete od nečega
Foto: Profimedia

Istraživanje

ŠTA BOJA URINA OTKRIVA O VAŠEM ZDRAVLJU: Evo kako da saznate da li bolujete od nečega

Život -

Klinika Klivlend u državi Ohajo kreirala je infografiku koja prikazuje sve moguće nijanse boje urina i šta one otkrivaju o zdravlju.

Od bledožute pa sve do tamnosmeđe – urin može biti u različitom bojama, a svaka nijansa ima svoje značenje.

Naučnici kažu da se urin obično pojavljuje u boji od ćilibara pa sve do svetložute, no između je čitav niz drugih nijansi. Trebalo bi svakako obratiti pažnju na boju urina jer govori mnogo o ukupnom stanju organizma.Gotovo proziran urin, bez boje, znak je da se u organizam unosi mnogo, čak previše vode i da bi najverovatnije trebalo smanjiti unos tečnosti.

Svetložuta boja ili boja slame znak je dovoljne hidriranosti tela i normalnog funkcionisanja organizma.

Isto je i s prozirnožutom bojom urina.

Tamnožuta boja urina ukazuje na nedovoljnu hidriranost organizma – trebalo bi brzo uneti tečnost u organizam.

Boja meda ili ćilibara znači jači oblik dehidriranosti u odnosu na tamnožutu i važno je uneti tečnost što pre.

Tamnosmeđa boja urina može ukazivati na jaku dehidriranost, ali i na bolesti jetre. Ako takva boja urina ostane i nakon unošenja tečnosti, trebalo bi svakako posetiti lekara.

Crvena boja urina je za svakog znak za zabrinutost, i to s razlogom osim ako ste jeli borovnice ili cveklu. Treba da se javite lekaru jer crvena boja urina, ako niste jeli neke od navedenih namirnica, može biti znak bolesti bubrega, tumora, problema s prostatom ili infekcije urinarnog trakta. Crvena boja urina može biti znak i trovanja živom.

Ako je urin naranžaste boje, to može biti znak dehidriranosti, ali može upućivati i na bolesti jetre i žuči. Javite se lekaru.

Plav ili zeleni urin može biti znak retkih genetskih oboljenja, ali i posledica unošenja hrane s bojama ili različitih lekova. Takođe može ukazivati na bakterije u urinarnom traktu. Trebalo bi posetiti lekara.

Za ljubičastu boju urina, infografika kaže da takva ne postoji.

Ako je urin penast, to bi mogao da bude znak da ste samo previše žurili, ali ako se uporno javlja posetite lekara – moguće je da ste preterali s unosom proteina ili da imate problema s bubrezima.

Spoljni faktori

Sve što se unosi u organizam može uticati na boju urina – lekovi, vitamini i sl. i to treba imati na umu prilikom provere boje urina.

Na kraju, zaključak infografike je da se mnogo toga može saznati iz boje urina, ali ipak više toga ćemo saznati usavršenim biohemijskim pretragama, što je i razlog da taj pregled i testiranje bude redovno kao i vađenje krvi.

Neke pojave nisu vidljive golim okom – kakva je npr. krv u urinu, koja može biti znak dijabetesa.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

(RadioSarajevo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track