REVOLUCIJA KREĆE Nutricionisti upozoravaju: Đus nije zdrav!
Foto: Profimedia

Istraživanje

REVOLUCIJA KREĆE Nutricionisti upozoravaju: Đus nije zdrav!

Život -

Sok od pomorandže ili đus odavno se reklamira kao najzdraviji dodatak doručku, ali istraživanja pokazuju da je to vrlo daleko od istine.

U svakoj reklami uz sliku doručka videće se i čaša đusa, a tzv. prirodni sokovi već se decenijama ističu kao odličan saveznik zdravlja zbog mnoštva vitamina koje nude. Ali, analizom nutricionističkog profila, fabrički sok od narandže zapravo je obično smeće, tvrde stručnjaci.

Naime, za zdravlje bi bilo bolje da popijete običnu čašu vode, a đus je po svojim nutricionističkim sastojcima jednak bilo kojem napitku punom šećera.

Kupovni sok, uprkos etiketi s garancijom da je "sok potpuno prirodan", "bez dodatnih šećera i konzervansa" ili "100 odsto od narandže', zapravo je kalorijska bomba s vrlo niskim postotkom nutrijenata i upitnom količinom vitamina C.

Veliki protivnik đusa je kanadska naučnica Alisa Hamilton koja tvrdi da se o zdravim efektima soka od narandže može govoriti jedino ako smo ga sami cedili. Ona je napisala knjigu "Isceđeno: Sve što ne znate o soku od narandže" u izdanju Yale University Pressa u kojoj se obrušila na proizvođače sokova koji u reklamama svesno lažu o njegovim svojstvima kao zdravim.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Kupovni sok ne može biti svež

S obzirom da je daleki Brazil, zbog jeftine radne snage i slabih zakona o zaštiti okoline, Floridi preoteo svetski primat u proizvodnji soka od narandže, dug put koji pređe do kupaca širom sveta glavni je uzrok "oplemenjivanja" soka konzervansima koji produžuju njegovo trajanje i aditivima koji mu daju svež ukus. To objašnjava i činjenicu da, iako je prosečno trajanje soka 60 dana, sok od naranže na policama prodavnica može stajati i po godinu dana.

Takođe, tokom pasterizacije sok se zagreva, iz njega se "izvlači" kiseonik, a potom se sprema u velike metalne kotlove i oblino "začinjava" hemikalijama. Takav je sok daleko od prirodnog, sveže isceđenog, kakvim ga reklamiraju, objašnjava Hamilton.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Obilje šećera šokira

Prema nutritivnim vrednostima 3,5 dlc kupovnog đusa ima:153 kalorija 34 grama ugljenih hidrata27 grama šećera2.4 grama proteina0.7 grama vlakna

To je otprilike jednaka količina ugljenih hidrata i samo tri grama šećera manje nego što se nalazi u, na primer, vrećici popularnih bomona M&M.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track