8 ŠOKANTNIH STVARI KOJE RADI NAŠE TELO: ZEVANJE nije nekulturno, evo zašto je to DOBRO
Foto: Shutterstock

Majka priroda mislila na nas

8 ŠOKANTNIH STVARI KOJE RADI NAŠE TELO: ZEVANJE nije nekulturno, evo zašto je to DOBRO

Život -

Ljudsko telo je kompleksna "mašina" s brojnim mehanizmima koje je majka priroda dobro složila u našu korist.

Jeste li znali da mnoštvo stvari koje naše telo svakodnevno radi zapravo služe kao odbrambeni mehanizmi?Saznajte kojih 8 uobičajenih stvari koje naša tela rade zapravo služe kao odbrambeni mehanizmi i štite nas:

1. ZevanjeGlavna svrha zevanja je rashlađivanje mozga nakon što se on pregrejao ili previše naprezao.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

2. KijanjeObično kihnemo kada nam se disajni putovi napune s previše alergena, mikroba, prašine ili s drugim nadražujućim česticama. Kijanjem se telo rešava tog "smeća".

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

3. Jutarnje protezanjeUjutro se instinktivno protegnemo kako bismo pripremili telo za fizičke napore koji nas čekaju tokom dana. Istovremeno, protezanje "razbuđuje" mišiće, pokreće krvotok i poboljšava naše raspoloženje.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

4. ŠtucanjeKada jedemo brzo, gutamo velike komade hrane ili se jednostavno prejedemo, to sve može iritirati pneumogastrični živac koji je blisko povezan sa želucem i dijafragmom. Posledica je napad štucavice.

5. Smežurana koža

Nabori koji nastaju na koži dlanova kada je ona izložena vodi ili vlazi, imaju važnu ulogu. Naime, kada koža dođe u dodir s većom količinom vlage, to joj signalizuje da okolina može biti klizava. Koža na rukama odmah se počinje menjati na način da vam bude lakše da se pridržite za mokre površine.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

6. Gubitak pamćenjaGubitak pamćenja često uzrokuju najneugodnija životna iskustva. Ljudski mozak doslovno izbriše najstrašnije trenutke iz našeg pamćenja.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

7. Žmarci ili trnciPrimarna funkcija žmaraca je da telo izgubi manje topline koja isparava kroz pore zbog čega nam je onda lakše da se ugrejemo u negostoljubivim klimatskim uslovima.

8. Suze

Osim što štite membranu oka kada ona dođe u kontakt sa stranim objektom, suze služe i kao oruđe za "emocionalnu odbranu". Naučnici veruju da u stresnim situacijama telo stvara novi, moćan izvor iritacije - suze - koji će osobi skrenuti misli od bola koju oseća u tom trenutku.

Fot oProfimedia
Fot oProfimedia

Zadovaoljna.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track