ZAŠTO TO RADIMO? Istina o KIJANJU koja će vas iznenaditi
Foto: Profimedia

obrambeni mehanizam

ZAŠTO TO RADIMO? Istina o KIJANJU koja će vas iznenaditi

Život -

Ljudsko telo kompleksan je "stroj" s brojnim mehanizmima koje je majka priroda tako dobro složila u našu korist. Jeste li znali da mnoštvo stvari koje naše telo svakodnevno radi zapravo služe kao obrambeni mehanizmi?

Saznajte kojih 8 uobičajenih stvari koje naša tela rade zapravo služe kao obrambeni mehanizmi i štite nas:

1.Zevanje

Glavna svrha zevanja je rashlađivanje mozga nakon što se on pregrejao ili previše naprezao.

2.Kijanje

Obično kinemo kada nam se disajni putevi napune s previše alergena, mikroba, prašine ili s drugim nadražujućim česticama. Kijanjem se telo rešava tog "smeća". 3.Jutarnje protezanje

Ujutro se protegnemo kako bismo pripremili telo za fizičke napore koji nas čekaju tokom dana. Istovremeno, protezanje "razbuđuje" mišiće, pokreće krvotok i poboljšava naše raspoloženje.

4.Štucanje

Kada jedemo jako brzo, gutamo velike komade hrane ili se jednostavno prejedemo, to sve može iritirati pneumogastrični živac koji je blisko povezan sa želucem u dijafragmom. Posledica je napad štucavice.

5. Smežurana koža

Nabori koji nastaju na koži dlanova kada je ona izložena vodi ili vlazi, imaju važnu ulogu. Naime, kada koža dođe u dodir s većom količinom vlage, to joj signalizira da okoliš može biti sklizak. Koža na rukama odmah se počinje menjati na način da vam bude lakše primiti se za mokre površine.

6.Gubitak pamćenja

Gubitak pamćenja često uzrokuju najneugodnija životna iskustva. Ljudski mozak izbriše najstrašnije trenutke iz našeg pamćenja.

7.Žmarci ili trnci

Primarna funkcija žmaraca je da telo izgubi manje topline koja se isparava kroz pore zbog čega nam je onda lakše ugrejati se u negostoljubivim klimatskim uslovima.

8.Suze

Osim što štite membranu oka kada ona dođe u kontakt sa stranim objektom, suze služe i kao oruđe za "emocionalnu obranu". Naučnici veruju da u stresnim situacijama telo stvara novi, moćni izvor iritacije - suze - koji će osobi svratiti misli od boli koju oseća u tom trenutku.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(zadovoljna.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track