(VIDEO, FOTO) PRIČA KOJA VRAĆA VERU: Živeo je kao biljka 12 godina, a onda se dogodilo pravo ČUDO
Foto: Printskrin

Neverovatan preokret

(VIDEO, FOTO) PRIČA KOJA VRAĆA VERU: Živeo je kao biljka 12 godina, a onda se dogodilo pravo ČUDO

Život -

Martin Pistorius je imao samo 12 godina kada je hitno hospitalizovan zbog kriptokoknog meningitisa. Stanje dečaka bilo je veoma ozbiljno, a bolest je ostavila teške posledice po njegovo zdravlje. Martin nije mogao da priča, da se hrani sam, da se kreće.

Lekari su saopštili njegovoj porodici da će verovatno ostati u takvom stanju do kraja života, kao i da budu spremni na to da će ih Martin uskoro napustiti.

Pripremajući se na najgore, roditelji su odveli svog sina kući, ali ipak, tragedija se nije dogodila.

NJegova porodica je vodila brigu o njemu 12 godina. Martinov otac, Rodni Pistorius, budio se svakog jutra kako bi obukao svog sina i odveo ga u specijalni rekreativni centar gde je Martin boravio oko osam sati.

Nakon toga, otac bi došao po njega, odveo ga kući, okupao, nahranio ga i stavio u krevet.

Tokom tih 12 godina Martin nije pokazivao bilo kakve znake napretka, a roditelji su izgubili svaku nadu da će njihovom sinu biti bolje.

Njegova majka, Džoan je čak jednom i rekla da se nada da će joj sin uskoro umreti.

"Za jednog roditelja, to je nešto najgore. Još strašnije je kada tako nešto izgovorite naglas, ali ja sam zaista želela da mu lakne. Delovalo je kao da užasno pati", objasnila je Džoan.

Ipak, dogodilo se čudo i mladi Pistorius se jednostavno probudio iz svog zlokobnog sna. Kazao je roditeljima da je sve vreme bio mentalno prisutan i svestan svega što se događalo, ali da je bio "zarobljen u vegetativnom stanju".

"Bio sam tu. U početku sam spavao, kao da sam sanjao prve dve godine otkad sam se razboleo, a onda sam počeo da se budim. Bio sam svestan svega, kao i svaka druga zdrava osoba", ispričao Martin koji danas ima 39 godina i dodaje da su svi bila navikli na njegovo stanje da nisu ni primetili da se probudio.

Kako kaže, strahovao je da će ostatak svog života provesti sasvim sam u svom svetu i bivao je sve usmaljeniji.

"Nisam ni o čemu posebno razmišljao, jednostavno sam samo postojao. Bio sam na jednom veoma mračnom mestu i bukvalno sam dozvolio sebi da nestanem", kazao Martin.

Misli su mu vrlo brzo postale depresivne i mračne, a kako je vreme odmicalo bivao je sve sigurniji da više nikada neće osetiti ljubav I nežnost u onoj količini koja je jednom zdravom čoveku potrebna.

U jednom momentu, osetio je snažno saosećanje prema svojoj majci.

"Posle nekog vremena razumeo sam depresiju svoje majke, saosećao sma sa njom jer sam znao da svaki put kada me pogleda oseti okrutnu ironiju života koji joj je oduzeo jednog sasvim zdravog i nasmejanog dečaka i pretvorio ga u biljku. To ju je ubijalo", kazao je iskreno Martin.

Pistorius je ispričao i koliko mu je teško padalo da ide u rekreativni centar.

"Ne mogu vam opisati koliko sam mrzeo to mesto", objasnio je on.

Martin Pistorius danas živi u mestu Harlou u Engleskoj gde je objavio i svoju autobiografiju koju je nazvao "Dečak duh". Bavi se veb dizajnom, ima dugogodišnju devojku i vodi sasvim normalan život.

Pogledajte kako danas izgleda:

(beograd.in)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track