VEGETARIJANCIMA UGROŽENA PLODNOST! Pazite šta jedete jer OVA namirnica uništava spermatozoide!
Foto: Profimedia

Novo istraživnje

VEGETARIJANCIMA UGROŽENA PLODNOST! Pazite šta jedete jer OVA namirnica uništava spermatozoide!

Život -

Muškarci koji jedu soju i proizvode od soje imaju veću šansu za jalovost.

Naučnici su otkrili da prirodni sastav soje a posebno tofua može izazvati gubitak plodnosti kod muškaraca. Vegetarijanstvo i veganstvo postaju sve popularniji vidovi ishrane. Ljudi koji se odluče da "ostave" meso, masovno se okreću soji. Ipak u slučaju muškaraca to i nije najbolja ideja.

Mlekari su u blagoj panici zbog ovog trenda jer je prodaja kravljeg mleka, naglo opala, sa pojavom sojinog odnosno bademovog mljeka koji u zadnje vreme sve lakše pronalaze put do krajnjeg potrošača. Istraživanje u Španiji pokazalo je da je soja izuzetno hranljiva namirnica, ali da zbog sadržaja velike količine estrogena (ženski hormon) nije najbolja za mušku populaciju.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Estrogen ne samo da usporava permatozoide već i narušava hormonalni balans muškaraca. Obe ove pojave ozbiljno utiču na plodnost.

Studiju je pokrenuo Dr. Francisko Domingez sa univerziteta u Valensiji. Njegov eksperiment trajao je 2 godine i obuhvatao je 25 učesnika čija je ishrana bazirana na soji. Rezultati njihove smanjene plodnosti direktno su dovedeni u vezu sa konzumiranjem soje.

Ipak profesor Alan Pejci sa univerziteta u Šefildu, doveo je u pitanje ovu studiju jer navodno broj od samo 25 učesnika eksperimenta po njegovom mišljenju nije dovoljan da bi doneli tako veliki zaključak. Pitanje unošenja soje, polako postaje uzrok rata dve velike industrije koje će pomoću naučnih studija pokušavati da opravdaju korišćenje iste.

(Dnevno)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track