OLAKŠAJTE SEBI: Uz ovih 6 DODATAKA, VODA čini čuda za VARENJE!
Foto: Profimedia

Prirodan lek

OLAKŠAJTE SEBI: Uz ovih 6 DODATAKA, VODA čini čuda za VARENJE!

Život -

Čaša vode je odlična za organizam, a ona može postati još blagotvornija ako dodate u nju određene sastojke, koji će vam pročisiti organizam.

Napitak sa vodom možete staviti u flašicu i poneti ga sa sobom na posao i piti u toku dana. Možete dodati i više sastojaka.

Ovo su sastojci koji mogu da oporave vaš sistem za varenje, pomešani sa vodom:

1. Sveže isceđen limunov sok ili sok limete

Limun i limeta odlični su izvori vitamina C, vrlo važnog antioksidanta koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala u telu. Takođe su dobri pročišćivači organizma i podstiču sistem za varenje. Iscedite pola limuna ili limete u bocu vode.

Thinkstock
Thinkstock

2. Sveži listovi nane

Možete je i sami uzgajiti na terasi, a ona će rasti ako je držite unutra, samo je stavite pored prozora da bi dobila dovoljno svetla. Nana ili menta aktivira žlezde i enzime varenja koji pomažu telu da apsorbuje hranjive materije iz hrane. Zbog svojih umirujućih svojstava pomaže kod tegoba u želucu.

Profimedia
Profimedia

3. Karanfilić

Osim što pomaže kod problema sa sistemom za varenje, uspešno se bori protiv parazita u ljudskom organizmu. Ubacite u vodu tri do pet celih karanfilića i ostavite da malo odstoje, da bi dali aromu vodi. Kada popijete vodu, karanfilić možete da pojedete, samo pazite jer je prilično ljut.

Shutterstock
Shutterstock

4. Koren đumbira

Đumbir se vekovima koristi kao lek kod lošeg varenja, grčeva, mučnine i gasova. Uz to pospešuje cirkulaciju i deluje protiv upala i virusa. Đumbir veličine palca narežite na male kockice i dodajte u vodu. Kao i kod nane, kad popijete vodu, đumbir možete pojesti, ali pažljivo jer je takođe vrlo aromatičan.

Profimedia
Profimedia

5. Kriške svežeg krastavca

Krastavci vodi daju svež ukus, zbog toga što plutaju možete ih jesti dok pijete vodu. Pomažu u uklanjanju toksina iz sistema za varenje, pa opskrbljuju telo vodom. Ne samo da sadrže antioksidante i vlakna nego i pospešuju proizvodnju insulina u pankreasu. Kriške svežeg krastavca narežite na kvadratiće da biste ih lako pojeli dok pijete vodu.

Profimedia
Profimedia

6. Cimet

On je odličan lek protiv gljivica i virusa i pomaže kod lošeg varenja. Pospešuje cirkulaciju, razgrađivanje masnoća tokom varenja i reguliše glukozu u krvi, tako što usporava vreme potrebno da hrana iz želudca ode u tanko crevo. Komadić cimetovog štapića stavite u vodu i pustite da kratko odstoji da se voda aromatizuje.

Shutterstock
Shutterstock

zadovoljna.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track