REŠITE SE NAJOPASNIJEG UZROČNIKA SVIH BOLESTI: Za samo 10 dana prečistite organizam od šećera!
Foto: Profimedia

Brzo i lako

REŠITE SE NAJOPASNIJEG UZROČNIKA SVIH BOLESTI: Za samo 10 dana prečistite organizam od šećera!

Život -

Tokom 10 dana detoksa izbegavajte namirnice koje sadrže skrobne ugljene hidrate, poput krompira, batata, bundeve i cvekle, kao i žitarice i pasulj, jer će te namirnice usporiti snažan učinak detoksa.

Da li ste znali da je upravo šećer glavni krivac za mnoge zdravstvene poremećaje i bolesti?

Šećer je uzročnik gojaznosti, dijabetesa tipa 2, raka, srčanih oboljenja, demencije i neplodnosti. Brojni stručnjaci i nutricionisti povećanu konzumaciju šećera smatraju jednako opasnom kao pušenje! Šećera ima u čokoladi, keksu i slatkišima, ali sadrže ga i brojni drugi gotovi proizvodi, čak i oni koji se reklamiraju kao "zdravi".

Pobedite zavisnost od šećera

Jeste li se ikad zapitali zašto vam je tako teško da se odreknete šećera? Odgovor se krije u tome što on zapravo u vašem organizmu izaziva zavisnost. Istraživanja su pokazala da mozak reaguje na šećer slično kao na drogu i alkohol. Upravo ga zato mnogi proizvođači dodaju u svoje proizvode – kako bi vas naveli da ih ponovno kupite. Kako biste se rešili zavisnosti, promenite navike i očistite se od šećera.

Nakon što počnete da konzumirate obroke i zalogaje bez šećera, možda ćete u početku biti malo potišteni. No, vrlo brzo ćete primetiti da imate sve više energije i da ste sve bolje raspoloženi. To će vam biti dovoljan podsticaj da život bez šećera postane vaša “slatka” svakodnevica. Tokom ovog 10-dnevnog detoksa izbegavajte svu hranu koja dolazi u kutijama, pakovanjima, limenkama i konzervama. Jedite samo sveže, organske i sirove namirnice.

Osvestite vašu žudnju za šećerom

Od prvog dana detoksa počnite da sebi postavljate pitanja:

Zašto posežem za šećerom? Jesam li zavistan od šećera? U kojim situacijama jedem najviše slatkog?

To će vam pomoći da osvestite vašu zavisnost i situacije u kojima posežete za slatkim, pa ćete lakše prepoznati okidače žudnje.

Odbacite zaslađene napitke

Poznato je da su ovi napitci prepuni šećera i da veća konzumacija takvih pića vodi do gojaznosti, a na kraju i do dijabetesa tipa 2. Kalorije iz ovakvih sokova se brže apsorbuju u vašem organizmu, te izazivaju nagli porast nivoa šećera u krvi.

Potpuno se odrecite šećera!

Ako sebi povremeno priuštite šećerne poslastice, nećete postići detoks učinak. Kao i kod lečenih zavisnika, koji ne smeju da konzumiraju nimalo narkotika, niti čašicu alkohola (jer se tako opet vraćaju u začarani krug), tako bi trebalo da i vi potpuno izbacite šećer sa jelovnika. Ako kupujete prehrambene proizvode, dobro pročitajte deklaracije kako biste znali u kojima od njih se krije dodatni šećer.

Obogatite jelovnik biljnim belančevinama

Jedite orašasto voće koje sadrži belančevine, poput lešnika, badema, oraha i indijskih oraščića. U slučaju da vas uhvati glad, uvek imajte pri ruci malu zdravu užinu napravljenu od orašastih plodova, koja će držati pod kontrolom vaš nivo šećera u krvi.

Konzumirajte zdrave masnoće

Istraživanja su pokazala da se unosom zdravih masnoća (poput kokosovog, maslinovog ili lanenog ulja) nećete udebljati, a uz to ćete poboljšati celokupno zdravlje. Birajte zdravo orašasto voće, semenke, avokado, koji obiluju omega-3 masnim kiselinama.

Jedite što više povrća, ali bez skroba

Povrće poput kelja, karfiola i brokolija, zatim šparoge, luk, gljive, paradajz, artičoke, zelene mahune i patlidžan možete konzumirati u velikim količinama. No, tokom 10 dana detoksa izbegavajte namirnice koje sadrže skrobne ugljene hidrate, poput krompira, batata, bundeve i cvekle, kao i žitarice i pasulj, jer će te namirnice usporiti snažan učinak detoksa.

Izbegavajte mlečne proizvode i gluten

Često žudimo upravo za namirnicama koje izazivaju alergije, a to su glutenski i mlečni proizvodi. Osim što podstiču upalna stanja u organizmu, oni dodatno izazivaju žudnju za slatkim. Stoga biste ih se, barem tokom 10 dana detoksa, morali odreći. Već nakon nekoliko dana bez glutena i mlečnih proizvoda primijetićete da imate više energije.

Priuštite sebi kvalitetan san

Osigurajte sebi barem 7 sati kvalitetnog sna noću. To će ojačati snagu vaše volje tokom 10 dana detoksa. Poznato je da manjak sna vodi do razdražljivosti i disbalansa hormona, što dodatno izaziva snažnu želju za slatkim i ugljenim hidratima.

(zenskikutak)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track