SMRTONOSNA DOZA KAFE! Pažljivo pijte svoj omiljeni napitak, jer vas OVOLIKO MOŽE UBITI!
Foto: Profimedia

Opasni kofein

SMRTONOSNA DOZA KAFE! Pažljivo pijte svoj omiljeni napitak, jer vas OVOLIKO MOŽE UBITI!

Život -

Jedan britanski univerzitet mora da plati pola miliona dolara zbog trovanja kofeinom koje su dvojica studenata preživela u jednom univerzitetskom istraživanju.

Visoka novčana kazna po presudi koja je objavljena 25. januara 2017. godine i izvinjenje univerziteta zbog teškog propusta naveli su mnoge da se zapitaju kada dolazi do “predoziranja” kofeinom.

Koja je to opasna doza kofeina? I da li – ako popijete previše crne kafe – možete da zaplićete jezikom kao u pijanstvu?
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Aleks Rozeta i Luk Parkin preživeli su teško trovanje kofeinom kada im je umesto predviđenih 0.3 grama kofeina u prahu data 100 puta veća doza! Ove nedelje objavljena je presuda Univerzitetu Severna Umbrija koji se obavezao i da će maksimalno pooštriti sve procedure kako se ovako težak propust ne bi desio nikada više. Dvojica studenata su doživeli snažnu drhtavicu, ubrzan puls i vrtoglavicu, kao i poremećaj vida i odmah su prebačeni na kliniku gde su podvrgnuti dijalizi.

Na sreću obojica su se oporavili ali su za posledicu imali težak gubitak kilograma, a Aleks čak i kratkotrajni gubitak pamćenja. Doza je mogla biti fatalna, jer su zabeleženi slučajevi smrti izazvane količinom od 18 grama kofeina.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

(lepaisrecna.rs)
BONUS VIDEO:
Alarmantno: Kafa koja se prodaje u Srbiji izaziva rak!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track