ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Ko ujutru vežba, manje jede i brže skida kilograme
Foto: Shutterstock

Saveti

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Ko ujutru vežba, manje jede i brže skida kilograme

Život -

Mišići imaju svoj bioritam, a rezultat toga je da bolje funkcionišu tokom dana nego noću. Stoga doktori više preporučuju jutarnji trening jer su mišići tada najodmorniji i najsposobniji da iskoriste povećan dotok kiseonika za energiju i odgovore na intenzivnije podražaje, poput treninga.

Osim toga, istraživanje s američkog univerziteta "Brigham Young" pokazalo je da čak 45 minuta umerene do snažne vežbe u jutarnjim satima može smanjiti potrebe za hranom - odmah nakon treninga, ali i tokom ostatka dana. Ispitanici u tom istraživanju nisu nadoknađivali potrošnju energije jedući više tokom dana.

Jutarnja je vežba takođe povećala i ukupnu telesnu aktivnost tokom dana, a to sugeriše da vežbanje ujutro može pomoći da ostanete u pokretu i nakon treninga. Takođe, jutarnji trening olakšava vežbanje i tokom držanja dijete. Istraživanja su pokazala da je jutarnje vežbanje na prazan želudac dobro za sprečavanje gojenja i insulinske rezistencije.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ako imate problema s vežbanjem na prazan želudac, možete uzeti 20 grama brzoapsorbirajućih proteina, poput kvalitetnog koncentrata proteina surutke, i to 30 minuta pre treninga, savetuju fitnes stručnjaci.

Ni kasni trening nije loš

Vežbanje u kasnim večernjim satima može poremetiti san zbog manjka melatonina. No studija iz 2011. pokazala je da su ljudi koji su povremeno uveče intenzivno vežbali 35 minuta normalno spavali i kad su vežbali i kad nisu.

Pronađite najbolje vreme

Ako niste sigurni u koje doba dana vam najviše odgovara vežbati, napravite nekoliko eksperimenata. Probajte jedan mesec vežbati ujutro, pa mesec dana popodne te na kraju odlučite koji vam termin bolje odgovara.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(24 sata hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track