MEDICINA BUDUĆNOSTI: Stvorena kapsula koja će nam iz želuca na telefon slati podatke o zdravlju
Foto: Shutterstock

Pilule za lilule

MEDICINA BUDUĆNOSTI: Stvorena kapsula koja će nam iz želuca na telefon slati podatke o zdravlju

Život -

Doktor Filip Nado sa MIT-ja kreirao je kapsulu pod nazivom "Silver bullet" (srebrni metak), koja pokretana želudačnom kiselinom šalje podatke o našem unutrašnjem zdravlju na mobilni telefon.

Veruje se da će malena pilula biti revolucija u medicini jer će konstantno moći da prati vitalne znakove iznutra, da šalje podatke na telefon i da aplicira potrebne lekove.

Ovo otkriće objavljeno je na najvećoj naučnoj konferenciji održanoj u Bostonu. Pilulu je inspirisao uticaj limunske kiseline na promenu eksera i bakrenih elektroda. Verzija pilule koja se aktivira kada cinkova elektroda dođe u dodir sa želudačnom kiselinom, testirana je na svinjama. Maleni senzori kontinuirano su pratili temperaturu i otkucaje srca. Uređaj, dug 30 milimetara, je šest dana putovao kroz probavni sustav svinje.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pokušavaju da stvore još manju verziju

Naučnici pokušavaju da za ljude stvore još manju verziju uređaja. Prototip je sada velik oko 10 milimetara i napravljen je s ručicama u obliku zvezde kako bi bilo sigurno da može ostati u želucu bez da zapne. Radeći u saradnji sa "Birgham and Women’s Hospital", MIT kaže kako kapsula može da generiše dovoljno energije da napuni termometar koji podatke bežično šalje na uređaj radijusa do 2 metra.

Uzimanje kapsule jednom mesečno moglo bi da promeni način na koji dajemo lekove, ističu stručnjaci.

(Mirror)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track