PAŽNJA! Ovih 10 znakova MOGU nagovestitit da KANCER MOŽDA raste u vašem telu!
Foto: Profimedia

Važno je znati

PAŽNJA! Ovih 10 znakova MOGU nagovestitit da KANCER MOŽDA raste u vašem telu!

Život -

Može se s lakoćom reći da kancer prestavlja jednu od najsmrtonosnijih bolesti današnjice. Dok zdrava ishana može smanjiti rizik nastanka odeređenih vrsta kancera, drugi faktori poput gena tu takođe igra veliku ulogu.

Kada se kancer raširi, lečenje može biti vrlo teško. Prepoznavanje ranih simptoma vam može pomoći da ranije dobijete lečenje i na taj način poboljšate svoje šanse da se u potpunosti izlečite. To znači da ove simptome ne treba ignorisati, te da posetite lekara što pre ukoliko primetite jedan od njih. Naravno, ne paničite jer ovo su većinom i bezazleni simptomi.

Nemojte ignorisati narednih 10 znakova:

Čvorovi pod kožom

Trebalo bi da znate da čvorove u tkivu grudi često otkriju oni koji se redovno samostalno pregledaju. Redovno samostalno pregledanje i činjenica da znate šta tražite vam može pomoći da primetite ukoliko se nešto promeni.Medicinski eksperti kažu da se samostalno pregledanje može obavljati i na drugim delovima tela što vam može pomoći da otkrijete neravnine pre nego što se one razviju u poveće tumore. Iz tog razloga biste trebali redovno proveravati svoje telo kako biste ustanovili da li je došlo do promena i obavestili svog lekara ukoliko jeste.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Svrab kože

Koža koja svrbi takođe može biti simptom kancera jer ljudsko telo kancer tretira kao bakteriju. Imuni sistem se bori protiv kancera koristeći bele krvne ćelije kako bi ga uništio. Ovaj proces povećava protok krvi u delovima tela koji su pogođeni kancerom što dovodi do toga da taj deo postane crven, bude topliji, promeni boju, počne da svrbi ili zateže.

Rane koje ne zarastaju

Morate biti veoma pažljivi i ukoliko primetite da ogrebotina ili druga povreda kože zarasta duže nego što je predviđeno, to može biti znak da imate kancer. To zapravo znači da vaš imuni sistem mora da prioritizuje, a kancer je telu prioritet. Rane mu nisu toliko bitne, te je telu potrebno više vremena da ih isceli. U ovom slučaju pod hitno posetite doktora.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ispupčenja na jeziku ili u usnoj duplji

Ukoliko primetite ispupčenja u ustima, na desnima ili u grlu, naročito ako su bele, posetite doktora što pre.Problemi sa gutanjem i gubitak apetitaBudite vrlo pažljivi i ako primetite da je vaš digestivni proces poremećen, imate problema sa gutanjem, lošom probavom ili gubitkom apetita, hitno se obratite lekaru. Ovi problem će uticati na sposobnost tela da pridobije hranljive materije iz hrane koju konzumirate.

Promene u radu creva

Sve što vam se čini neobičnim a tiče se rada creva i traje duže od dva dana može biti razlog za brigu. Krv u stolici može biti znak raka debelog creva i potrebno je da to ispitaju medicinski stručnjaci.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Promene kod uriniranja

Nemojte ignorisati ovaj znak upozorenja. Trebalo bi da znate da funkcija bešike treba da bude iole normalna kada ste zdravi. Ukoliko, pak, primetite neke promene u boji, mirisu, jačini protoka urina ili pojavu krvi ili pene u urinu, posetite svog lekara.

Krvarenje

Ukoliko vam se pojavi neobjašnjivo krvarenje – pod hitno se obratite lekaru. Krv iz materice, bradavice ili kod bilo koje druge telesne izlučevine može biti ogroman znak da postoji problem.

Promene u glasu

Rak grkljana može biti uzrok promene tona vašeg glasa. Ukoliko primetite da vam se glas promenio ili to neko drugi primeti, zakažite pregled kod lekara.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Konstantno kašljanje

Ovi tipovi kancera prourokuju konstantno kašljanje: rak pluća, jednjaka, grla ili čak želuca. Ukoliko patite od neprestanog kašlja koji je bolan ili iskašljavate krv, posetite lekara. Kašljanje koje traje više od nedelju-dve može biti mnogo više od same prehlade.

Kao što je rečeno, morate biti veoma pažljivi i obratiti se lekaru ukoliko primetite bilo koji od ovih znakova.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(kucnilekar)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track