Uskoro bebe sa tri roditelja

Istraživanje

Uskoro bebe sa tri roditelja

Život -
Embrion se stvara vantelesnom oplodnjom od dve žene i jednog muškarca i time sprečava pojavu potencijalno smrtonosnih poremećaja

Kontroverzni način vantelesne oplodnje koji stvara embrione od dve žene i jednog muškarca i time sprečava pojavu potencijalno smrtonosnih poremećaja je etičan, tvrde stručnjaci.Cilj ovakve tehnike je da zameni deformisanu mitohondriju, odnosno mali generator energije u svakoj ćeliji. Takvi poremećaji dovode do rađanja slepe dece, urođenih srčanih mana i opšte slabosti organizma. Mitohondrije se prenose od majke na dete. Međutim, vantelesna oplodnja koja osim jajne ćelije i spermatozoida roditelja koristi još i donorsko jajašce, koristi ključne genetske informacije od majke i oca, kao što je uobičajeno, ali ih stavlja u donorsku jajnu ćeliju koja sadrži zdravu mitohondriju. To znači da bi dete imalo 0,1 odsto genetskih informacija od "trećeg roditelja". Poslednjih osam meseci ovaj tretman nalazi se pred Bioetičkim savetom u Nufildu (Velika Britanija). Dr Džef Vats koji vodi ispitivanje smatra da ako dalja istraživanja pokažu da je tehnika bezbedna i efikasna, ona će neometano moći da se koristi. Ipak, on smatra da tu nema govora o "trećem roditelju", budući da će se insistirati na korišćenju genetskog materijala muškarca i žene koji žele potomstvo. Međutim, postoje i oni koji se ne slažu sa takvim načinom vantelesne oplodnje, a pojedini kažu da je slična "stvaranju Frankenštajna".

Ipak, tretman je proglašen etičnim i samo se čeka završetak istraživanja i septembru i izvještaj sledeće godine. Tehnika se ispituje na Univerzitetu u Njukaslu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track