Najnovije vesti

NEPRIJATNO KRCKANJE: Da li je pucketanje zglobova opasno?
Foto: Profimedia

Telesne perkusije

NEPRIJATNO KRCKANJE: Da li je pucketanje zglobova opasno?

Zdravlje

Prilikom ustajanja ili tokom vežbanja često vam zapucketaju zglobovi? Da li zbog toga treba da se zabrinete?

U većini slučajeva, ako zglobovi pucketaju, ali ne bole, ta pojava se zove krepitacija. Ta pojava ne zahteva lečenje, ali lekari ipak smatraju da pucketanje ne treba namerno izazivati, jer ljudi kasnije obično razviju naviku rastezanja.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih pucketaju zglobovi prilikom izvođenja vežbi. Naprimer, zvuk pucketanja u ramenima povezan je s godinama. Ako imate manje od 35 godina, pucketanje je znak nestabilnosti i opuštenosti tetiva i vezivnog tkiva.

Ako vam lakat pucketa prilikom kretanja i ako pucketanje prati i bol ili povremena blokada, postoji mogućnost da vašim zglobom luta komadić kosti ili hrskavice. 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Snažan i kratak zvuk krckanja kukova najčešća je pojava, a događa se kada se debeli snopovi tetiva koje podržavaju nogu premeste na spoljnu stranu butne kosti. Iako to može biti bolno, nema razloga za zabrinutost, jer je reč o bezopasnoj pojavi čestoj kod mladih žena. Rešenje je istezanje.

Pucketanje zglobova najčešće je posledica starih povreda kao što su iščašenje ili uganuće. Kolena naprimer pucketaju prilikom čučnja jer ih opterećujemo težinom koja je sedam puta veća od naše ukupne telesne težine. Rešenje je jačanje mišića kolena. Najčešći razlog pucketanja zglobova vilice su stres i napetost što izaziva i škrgutanje zubima tokom sna.

(klix.ba)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...