Najnovije vesti

Mesec dana svaku NOĆ pre spavanja jela je jabuku, evo šta se dogodilo
Foto: Profimedia

Mesec dana svaku NOĆ pre spavanja jela je jabuku, evo šta se dogodilo

Zdravlje

Jedna jabuka srednje veličine sadrži oko 4 grama vlakana koja su izuzetno važna za čovekovu probavu.

Poznato je kako bi zbog zdravlja svaki dan trebalo pojesti jednu jabuku. Ana (29) je to i učinila, a ono što se dogodilo nakon toga drastično je promenilo njen život i to na bolje.

 

"Imala sam lošu probavu, osećala se naduto i bila sam sklona debljanju iako sam trenirala i dosta se kretala. Onda sam pročitala kako su jabuke bogate vlaknima i da bi trebalo pojesti barem jednu dnevno. Odlučila sam da poslušam taj savjet i nakon toga sam se preporodila", počela je svoju priču.

 

Svako veče tako bi dok gleda televiziju pojela jednu jabuku i sada se te navike više ne može rešiti.

 

"Večeram nešto laganije i oko 22 sata pojedem jabuku. Ujutro se osećam mnogo 'lakše', a ono što mi je najbitnije, svako jutro imam stolicu, što je pre bila retkost. Pre bih na toalet išla svaka dva do tri dana, nekad bi prošlo i duže vremena, a sada mi je čudno ako to ne obavim čim se probudim. Ako jednu veče ne pojedem jabuku, stolica mi odmah ujutro izostane", priznaje ona. Dodala je kako je pokušala isto s nekim drugim voćem, ali da bi jabuka uvek bila najbolja.

 

Foto Shutterstock
Foto ShutterstockPitate se zbog čega je to tako?
Jedna jabuka srednje veličine, naime, sadrži oko 4 grama vlakana koja su izuzetno važna za čovjekovu probavu. Osim toga, s obzirom na to da je bogata vlaknima jabuka će vas duže držati sitima iako ima tek oko 95 kalorija.

 

Ljudski organizam duže probavlja složena vlakana nego šećer ili rafinirane žitarice pa je to još jedan od razloga zašto bi ih trebali jesti. Naime, preporučuje se da u organizam dnevno treba unijeti od 25 do 40 grama vlakana.

 

 

 

 

Osim što je dobra za probavu i ubrzava metabolizam, jabuke pomažu i kod otežanog disanja. Ako konzumirate pet ili više jabukanedeljno poboljšaće se funkcija pluća zbog antioksidansa koji se nalazi u kori jabuke. Osim toga, osobe koje jedu više od jedne jabuke dnevno imaju manji rizik od obolevanja od nekoliko vrsta raka - jajnika, dojke, prostate, debelog creva, jednjaka...

 

Jabuke su dobre i za zdravlje srca, povezanu su sa smanjenim rizikom od dijabetesa, dobro deluju na zdravlje kostiju i štite mozak od starenja.

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

(KURIR TV) SMRŠAO BEZ DIJETE: Ovo je program za 45 kg manje za pet meseci!

Večernji

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...