Najnovije vesti

Oni su skoro neprimetni, ali veoma opasni! Upozorenje za roditelje čija se deca igraju napolju (FOTO
Foto: Facebook

Pola sata je bilo dovoljno da se moja ćerka razboli

Oni su skoro neprimetni, ali veoma opasni! Upozorenje za roditelje čija se deca igraju napolju (FOTO

Zdravlje

Nakon što je doživela neprijatno iskustvo, ova mama odlučila je da upozori sve roditelje na ove sitne ali veoma opasne insekte.

Iako jedva čekamo proleće i lepo veme kako bismo sa svojom decom otišli u šetnju i prirodu, ovo godišnje doba donosi mnoge opasnosti. Jedna od njih svakako su krpelji, piše Yumama.

Vlasnici pasa već upozoravaju da ih ove godine ima više nego ikad, a lekari upozoravaju roditelje da budu veoma oprezni jer će, kako kažu, 2017. godina biti najgora kada je najezda krpelja u pitanju.

A da to nije slučaj samo kod nas, dokaz je i jedna mama iz Ohaja, Beka Secer, čija je ćerka sa ovim malim napastima imala veoma neprijatno iskustvo. Iz tog razloga ona je odlučila da na svom Fejsbuk profilu objavi fotografije i snimak svoje ćerke, kako bi roditelji videli i znali kako krpelji izgledaju i kako bi bili na oprezu.

"Stavljam ovo ovde kako bih upozorila roditelje čija deca vole da se igraju napolju. Moja Emili se juče igrala napolju samo pola sata. Valjala se po travi i uživala u igri prskalicama. Kada je ušla unutra da odrema, primetila sam sitne (ponavljam, veoma sitne) crne tačke po njenim nogama, gornjem delu tela, rukama i ispot pazuha. Misleći da je pokupila neku prljavštinu, prišla sam da joj to skinem, a onda sam shvatila da su u pitanju krpelji."

Gotovo čitav sat sam provela vadeći preko sto "beba" krpelja samo iz njenih nogu. Zatim sam je okupala, dva puta je sapunjajući, i oprala i zamenila svu posteljinu, odeću i igračke sa kojima je bila u kontaktu nakon što je ušla u kuću.

Sledeće jutro, probudila se sa blago povišenom temperaturom, a na mestima sa kojih sam sklonila krpelje, nalazili su se crvene tačke, a na vratu otečeni limfni čvor.

Nakon posete lekaru, kao terapiju dobila je agresivne antibiotike i antihistaminike.

Želela sam da upozorim sve roditelje kako bi bili na oprezu jer ovi krpelji nisu lako uočljivi - veoma su sitni", piše ova mama.

Sa sajta Yumama izdvajamo još:OPASNI INSEKTI: Šta kada se krpelj 'zakači' na nežnu dečiju kožu?Zbog vršnjačkog nasilja piše o samoubistvu: Potresna pesma trinaestogodišnje devojčice 'leptira' iz SuboticePovratak u detinjstvo: Kako su se dečji rođendan slavili osamdesetih godinaVlado Georgiev o najlepšoj životnoj ulozi: Moja Sofija je jedna strava beba (FOTO)Uvećane limfne žlezde: Šta kada napipate čvorić na vratu kod deteta

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...