Najnovije vesti

ČUVA SRCE I SPREČAVA RAK: Ovo POVRĆE čini čuda za vaše ZDRAVLJE!
Foto: Profimedia

Pun hranljivih materija

ČUVA SRCE I SPREČAVA RAK: Ovo POVRĆE čini čuda za vaše ZDRAVLJE!

Zdravlje

Ovo je povrće koje se često prepoznaje po svom zaobljenom obliku, kao i po svojoj intenzivnoj ljubičastoj boji.

Postoje razne vrste boja i oblika za razne vrste patlidžana. Svaka od njih sadrži dosta hranljivih materija koje su dobre za zdravlje i pomažu kod ovih oblasti.

Zdravlje srca

Patlidžan sadrži vlakna, kalijum, vitamine C i B6 koji pospešuju zdravlje srca. Njegov visok sadržaj flavonoida se vezuje za niži rizik od smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, čak i kada se uzima u malim količinama.

Holesterol

Istraživanje na životinjama je pokazalo da konzumiranje patlidžana dovodi do značajnog smanjivanja nivoa holesterola u krvi. Ovo povrće sadrži velike količine hlorogenske kiseline, jednog od najmoćnijih aktivatora slobodnih radikala koje se mogu naći u biljkama. Kiselina snižava nivoe LDL – lošeg holesterola, a takođe ima antikancerogena, antimikrobna i antibakterijska svojstva.

IMATE MASNU JETRU? Napravite sami ČAJNU mešavinu koja će vam sigurno POMOĆI!

Karcinom

Polifenoli u patlidžanu imaju antikancerogeni efekat; štite ćelije u telu od štete prouzrokovane kretanjem slobodnih radikala i za uzvrat sprečavaju nastanak tumora i invaziju i širenje kancerogenih ćelija, što ga čini interesantnim saveznikom protiv raka.

Kognitivna funkcija

Istraživanje na životinjama je pokazalo da je nasunin, antioksidantno jedinjenje koje se može naći u patlidžanu, moćan antioksidant koji olakšava transport hranljivih materija do ćelija kako bi se poboljšala kognitivna funkcija. Ono takođe poboljšava dotok krvi do mozga, te sprečava mentalne poremećaje koji se javljaju usled starenja. Konzumiranje patlidžana čak poboljšava i memoriju.

Kontrolisanje težine

Jedinjenja koja su integrisana u ovom povrću povećavaju osećaj sitosti i smanjuju apetit, što čini da se duže osećamo sito, te tad konzumiramo manje kalorija. Ukoliko razmotrimo to uz činjenicu da patlidžan ima vrlo malo kalorija, on postaje nezamenjiv sastojak svake dijete.

Profimedia
Profimedia

(webtribune)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...