Najnovije vesti

NE HRANITE RAK! PAZITE ŠTA JEDETE: Režim ishrane koji vam može pomoći kod izlečenja najgorih bolesti
Foto: Profimedia

Stručnjaci savetuju

NE HRANITE RAK! PAZITE ŠTA JEDETE: Režim ishrane koji vam može pomoći kod izlečenja najgorih bolesti

Zdravlje

Karcinom ne možemo sami izlečiti, ali ga ne moramo ni sami u svom telu hraniti.

Izazvana raznim pogrešnim pričama/ savetima, a pre svega veoma lošom obaveštenošću ljudi, podeliću spisak namirnica koje se kod karcinoma ne/smeju unositi u organizam, kaže Mirjana Tomić Milošević,koja nam otkriva kako je ovaj način ishrane uspešan u borbi protiv kancera.

Osnovni principi:

Jedite dnevno šest malih obroka. Jedite polako, žvačite puno. 80 % celokupne ishrane treba se sastojati od voća i povrća. Kod svakog obroka se jede najpre sirovo voće i povrće.Sastav jelovnika je po sopstvenom ukusu.

Povrće i salate koje možete često koristiti:

Šargarepa, spanać, paradajz, sve vrste zelenih salata, cvekla, celer,  praziluk, špargle, zeleni/beli kupus, karfiol, zeleni grašak

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Povrće i salate koje možete ponekad koristiti:

Kiseli kupus, rotkve, paskanat, gljive, lubenica, zelena paprika,list maslačka

Zabranjeno povrće i salate:

Crveni kupus, kiseli krastavac ostavljen sa sredstvima za konzerviranje

Voće koje često trebate koristiti:

Jabuke, kajsije, breskve, crne borovnice,l imun, pomorandže

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Voće koje ponekad možete koristiti:

Banana, grožđe, jagode, kruške, trešnje, suvo grožđe, malo šljiva

Zabranjeno voće:

Smokve, urme, ribizle, nenavedeno koštuničavo voće

Hleb koji često treba koristiti:

Hleb od različitih sorti žitarica (ovas, ječam, raž…)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Hleb koji ponekad možete koristiti:

Crni hleb/sa ili bez sredstava za konzerviranje, prepečeni hleb

Zabranjeni hleb i peciva, kolači:

Sveži hleb i pogačice, beli hleb, torte, kolači sa praškom za pecivo. Kolači sa voćem dozvoljeni ako su napravljeni sa prirodnim kvascem, voćnim šećerom ili medom

Mlečni proizvodi koje često treba koristiti:

Mleko, kiselo mleko, neprovreli sir

Mlečni proizvodi koje ponekad možete koristiti:

Buter, kisela pavlaka, jogurt bez šećera, krem sirevi, polumasni sirevi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zabranjeni mlečni proizvodi:

Margarini (dijetalni su dozvoljeni), šlag, masni sirevi, svi mlečni proizvodi sa šećerom

Meso i mesni proizvodi koje PONEKAD možete korisiti

Nemasna: ovčetina/jagnjetina, meso od ćurke, goveđe meso, goveđa salama, kuvano živinsko meso i iznutrice

Zabranjena mesa i mesni proizvodi:

Svinjsko meso, svinjska mast, svinjske mesne prerađevine, sva dimljena mesa i mesni proizvodi, sve vrste životinjskih masti

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Vrste ribe koje samo ponekad možete koristiti:

Kuvane morske ribe

Zabranjene vrste ribe:

Sardine u ulju, sve vrste dimljene ribe

Začini koje često trebate koristiti:

Svi koji sadrže crni luk, praziluk, peršun, celer, beli luk, morsku so

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Začini koje samo ponekad možete koristiti:

Dil, kim, ren, majoran, fensel, kokos, melia, vanila, kerbel, estragon, lavanda, bosiljak, ruzmarin, tamjan, kamilica, začinjena so

Zabranjeni začini:

Biber i ljuta paprika

Tečnosti koje često trebate koristiti:

Sokovi od povrća, sok od koprive, voćni sokovi, čaj od šipka, mineralna voda

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tečnosti koje ponekad možete koristiti:

Supe od povrća, sok od krompira, malo crvenog vina, piva, kafe i crnog čaja

Zabranjene tečnosti:

Sva druga alkoholna pića, limunade sa šećerom

Ostale stvari koje često trebate koristiti:

Mekinje, klice od ječma i pšenice, pšenične pahuljice, neoguljeni/neglazirani pirinač, čisti med, prirodni kvasac, polen od cveća, orasi, seme od lana, koščice kajsije, šljive.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ostale stvari koje ponekad možete koristiti:

Oguljeni krompir, gusta kaša od: krompira, griza, ovsa, voćni šećer, biljna ulja, voćno sirće, 2-3 jaja nedeljno

Ostale zabranjene stvari:

Beli i braon šećer, slatkiši, čokolada, marmelada sa šećerom, grožđni šećer, sva sredstva za zaslađivanje, alkohol, nikotin, biber, vinsko sirće, ljuti i pikantni sosevi, paštete, pomfrit, kikiriki… Sve namirnice sa konzervansima, aromama i farbama.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(kucnilekar)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV DR NEBOJŠA TASIĆ O HISPA Galopirajući ritam nas ubija, mi smo tu da sprečimo INFARKT i ŠLOG

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...