NEPRIMETNO NAS UNIŠTAVAJU: Ovih 5 bolesti je najteže uočiti!
Foto: Profimedia

PAZITE SE

NEPRIMETNO NAS UNIŠTAVAJU: Ovih 5 bolesti je najteže uočiti!

Život -

Zbog svakodnevnih simptoma, kao što su bol u stomaku, bol glave i umor, ove bolesti je veoma teško zaočiti na vreme.

Ovih 5 bolesti mogu biti fatalne ako se ne otkriju na vreme, ali vi možete da naučite da prepoznate njihove simptome.

1. Rak jajnika

U Americi ova bolest pogodi svaku 75. ženu. Šanse da žena poživi pet godina od nastanka bolesti iznosi malih 46 posto, a taj postotak može se još više smanjiti ako se bolest ne dijagnostifikuje na vreme. Većina simptoma je "tiha" i teško uočljiva pa pravilna dijagnoza može promaći i iskusnim doktorima. Simptomi se u pravilu javljaju tek u uznapredovalom stadijumu kao posledica tečnosti u trbušnoj šupljini. Najčešći simptomi su grčeviti bolovi u abdomenu koji traju duže od dve sedmice, mučnina, urinarna inkontinencija, povraćanje, vaginalno krvarenje i osećaj nadutosti. Najbitnije je da žene redovno odlaze na ginekološke preglede i testiranja, posebno nakon 50. godine.

2. Srčane bolesti

Iako nam se čini da svi već znamo dosta o infarktu, neke naznake bolesti srca mogu nam promaći. Nisu simptomi samo bol u prsima, znojenje i bol u ruci. Među onim prvim simptomima koji najavljuju ozbiljnije stanje su kratkoća daha, vrtoglavica i umor. Ako u porodici imate istoriju srčanih oboljenja, pod povećanim ste rizikom od tih bolesti i obratite veću pažnju na promene.

3. Lupus

Lupus je hronična, autoimuna bolest koja može oštetiti bilo koji deo tela - kožu, zglobove i organe unutar tela. U osnovi, vaše telo napada samo sebe, svoje organe, a često i mozak, na isti način na koji bi se i borilo protiv bolesti. Lupus je neizlečiv i mogu se tretirati samo simptomi. Izuzetno ga je teško dijagnostikovati. Crveni osip u obliku leptira na licu, najčešće na nosu ili obrazima, bolni i umorni zglobovi, bolno disanje, gubitak kose, glavobolje i bol u abdomenu neki su od ukazatelja na potencijalni lupus.

4. Dijabetes

Simptomi dijabetesa tipa 2 mogu biti vrlo podmukli i lako je zaključiti da su to prolazne teškoće. Zbog toga se mogu razviti i komplikacije. Simptomi na koje treba paziti su neverovatna žeđ, učestalo mokrenje, gubitak težine i umor.

foto: Profimedia

5. Bolest motornog neurona

Reč je o neurološkom poremećaju kada živčane ćelije propadaju u tolikoj meri da su trajno oštećene. U poodmakloj fazi pacijenti izgube svu mišićnu sposobnost i umiru. Slabljenje mišića, grčevi, trzaji, nazalni govor i nerazgovetnost rani su simptomi ove bolesti.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DR NEBOJŠA TASIĆ OTKRIVA: Zašto mladi sportisti umiru na terenu, sve o šlogu, infarktu...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track