ŠAMPONI, PARFEMI I IZDUVNI GASOVI POGUBNI ZA NAŠE ZDRAVLJE I DNK: Zastrašujuće istraživanje naučnika sa Kembridža!
Foto: Printscreen

UPOZORENJE

ŠAMPONI, PARFEMI I IZDUVNI GASOVI POGUBNI ZA NAŠE ZDRAVLJE I DNK: Zastrašujuće istraživanje naučnika sa Kembridža!

Život -

Naučnici su otkrili da grupa hemikalija koja se nalaze u svemu, od šampona, parfema, izduvnih gasova pa do pića, mogu da izazovu rak.

Jednovalentni organski spojevi, aldehidi, kojih u našem telu ima u tragovima, u velikoj koncentraciji mogu da uzrokuju rak.

"Znali smo da aldehidi nisu "dobri" i da ih možemo povezati s rakom, ail nismo znali da oštećuju proteine u ćelijama bitnim za regeneraciju DNK.

Nismo sigurni koliko ovih hemikalija svaki dan udišemo ili koliko dugo opstaju u vazduhu pošto ih proizvedemo. Ali aldehidi su svuda oko nas", objašnjava profesor Ašok Venkitaraman, šef istraživanja sa Univerziteta Kembridž.

foto: Printscreen

Problem je upravo u tome što aldehida ima gotovo u svemu, a preveliko i često izlaganje može da prouzrokuje rak. Naučnici su sada otkrili da aldehidi sprečavaju sposobnost ćelija da obnavljaju DNK.

foto: Profimedia

Najviše veze je pronađeno između aldehida, bezbojnog gasa oporog mirisa koji se koristi kod balzamiranja, i raka grla i nosa.

U istraživanju, objavljenom u magazinu Sel (Cell), korišćene su genetski modifikovane ljudske ćelije kako bi se identifikovao proces kojem aldehidi iz zagađenja i drugih izvora uzrokuju rak.

Naučnici su otkrili da ovaj hemijski spoj uništava mehanizam odbrane u normalnim zdravim ćelijama odgovornim za obnavljanje oštećene DNK.

foto: Profimedia

Profesor Venkitaraman objašnjava da telo ima dve kopije BRCA2 gena, odgovornog za proizvodnju proteina koji pomaže kod obnavljanja DNK. Kad je taj protein oštećen aldehidom on ne može da učestvuje u obnavljanju ćelija što dovodi do raka.

foto: Profimedia

Aldehidi uzrokuju smanjenje BRCA2 proteina u ćelijana i to ih slabi. Ljudi koji imaju ovako oštećene ćelije u telu mogu da obole od rak grudi, jajnicima, prostati i na gušterači.

Kao odgovor na ovo istraživanje, Pol Faro, profesor epidemiologije i raka na Univerzitetu Kembridž, izjavio je da je ovo istraživanje bitno, ali da 'nema direktnih posledica za širu javnost'.

Do sada se najviše govorilo o aldehidima koji nastaju prilikom zagrevanja ulja. Tako su se biljna ulja pokazala najlošijima, u smislu raspada na štetne tvari, uključujući i aldehide nakon tačke zagrevanja.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Daily Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track