Najnovije vesti

VODITE LI RAČUNA O LIČNOJ HIGIJENI? Evo šta bi se desilo vašem telu kada bi prestali da se kupate!
Foto: Profimedia

NIKAKO TO NE POKUŠAVAJTE

VODITE LI RAČUNA O LIČNOJ HIGIJENI? Evo šta bi se desilo vašem telu kada bi prestali da se kupate!

Zdravlje
20:10h

Amerikanac Dejvid Vitlok nije se kupao više od 12 godina. Pa ipak tvrdi da ne smrdi i da je odličnog zdravlja.

PROKUVAJTE DESTILOVANU VODU I DODAJTE GEL ZA TUŠIRANJE: Kada se osuši, kupanje je velika zabava!

Za održavanje lične higijene, hemijski inženjer sa Masačusetskog Instituta za tehnologiju iz Bostona je kreirao alternativni sistem koji bi zamenio vodu i sapun a čija baza je bakterija Nitrosomonas eutropha koja se nalazi u prljavoj vodi. Vitlok je došao na ideju upotrebe „dobrih“ bakterija za održavanje lične higijene tako što je posmatrao jednog konja kako se valja u blatu. Naučnik je shvatio kako se mnoge životinje ponašaju na ovakav način da bi garantovale svom telu prisustvo bakterija koje pobeđuju znoj i smrad tokom najtoplijih meseci u godini.

Proizveo je sprej koji sadrži bakterije koje su u stanju da se hrane prljavštinom i znojem sa kože, pretvarajući ureu i amonijak u azot monoksid. Od tada je Dejvid Vitlok prestao da se kupa, prska ovaj sprej dva puta dnevno na delove tela koji su najpodložnije prljavštini, kao što su ruke, da bi održavao prisustvo dobrih bakterija na koži.

foto: Profimedia

A ŠTA SE DEŠAVA AKO SE UOPŠTE NE KUPAMO?

Sasvim drugačija situacija bi bila ako bismo prestali da se kupamo, a ne bismo koristili nikakvo alternativno sredstvo za uklanjanje prljavštine i znoja.

Kameron Roksar, dermatolog iz Njujorka, pokušao je da objasni šta se dešava našem telu ako se ne kupamo godinu dana. Kreće se od formiranja prljavštine i neprijatnog mirisa (uzrokovanog bakterijama) do pojave mrtve kože (površinski sloj kože), od gljivica na nogama do peruti.

Dakle, ne rizikuje se samo socijalni život - koji u tom slučaju ne bi ni postojao zbog neprijatnog mirisa i izmenjenog izgleda - već i zdravlje: kožne infekcije, naročito u predelu genitalija, ojedi, kao i svrab masne kože koji dovodi do infektivnog eritema, bili bi učestali.

Između nožnih prstiju bi se stvorile gljivice (a proširile bi se i na karličnu zonu) a svaka posekotina ili rana bi bila idelna podloga za proširenje infekcije.

Kurir.rs/Redinfoportal, Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Svaka devojka u trendu zna ova pravila: 5 stvari koje morate imati u svojoj torbi za plažu (VIDEO)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...