KAKO PREŽIVETI VRUĆINU: Šta jesti i piti na +40
Foto: Shutterstock

IZDRŽITE JOŠ MALO

KAKO PREŽIVETI VRUĆINU: Šta jesti i piti na +40

Život -

Izbegavajte ledena pića (ona sobne temperature su najbolja), jedite što više voća i povrća, jogurta i supe

U letnjim mesecima, kada temperature prelaze 35 stepeni, vrlo je važno voditi računa o jelu i piću, upozoravaju lekari.

Hrana treba da bude lagana, ne previše bogata kalorijama i mora lako da se vari. Masna i prezačinjena hrana nikako nije poželjna jer stvara osećaj težine, pojačava znojenje i izaziva dehidraciju. Unos vitamina i minerala je neophodan jer su oni vrlo bitni u danima kad se najviše izlažemo suncu i važni su za zdravlje kože jer je rizik od UV zračenja veći. Takođe treba jesti dosta variva, voća i povrća i retkih, blago zasoljenih supa.

foto: Shutterstock

Pijte dosta tečnosti

Na žegi treba piti dosta tečnosti da telo ne bi dehidriralo, a sjajan izbor su prirodni sokovi poput limunade. Blago rashlađeno piće iz frižidera neće smetati, ali su najbolja ona sobne temperature. Zaleđene napitke zaboravite jer organizmu prave više štete nego koristi. Ona nas trenutno hlade, ali mogu dovesti i do stezanja krvnih sudova, pri čemu se smanjuje gubitak toplote. Alkohol je u vrelim danima apsolutno zabranjen!

Nadoknadite minerale

Budući da se ovih dana dosta znojimo, gubimo i minerale, odnosno soli. Njih možemo nadoknaditi iz voća i mlečnih proizvoda poput kiselog mleka i jogurta, koji su odličan izbor za ove vrele dane. Salate su takođe odlična letnja hrana, jer sadrže potrebne vitamine. Budući da se kuvanjem u povrću uništava vitamin C, treba ga nadoknaditi limunovim sokom, kojim takođe možete, umesto sirćeta, zakiseliti salatu. Posoljen paradajz i krastavci, kao i paprike i tikvice, idealan su izbor za ovo vreme, a što se tiče voća, birajte ono koje sadrži što više vode poput lubenice, dinje i bresaka, a bobičasto voće (maline, kupine, borovnice) takođe doprinose hlađenju tela.

foto: Shutterstock

Meso mora biti sveže

Vodite računa da u ovom periodu kupite što svežije meso i ribu i odmah ih termički obradite. Izbegavajte suhomesnate proizvode, naročito one polutrajne. Tvrdi sirevi takođe su bolji od mekih. Vodite se savetom da se sve ono što ima više tečnosti u sebi leti mnogo brže i lakše kvari.

Šta još pomaže!

* Ako se jako znojite, stavite ručne zglobove minut-dva pod mlaz hladne vode

* Tuširajte se vodom čija je temperatura ista kao temperatura tela, a ne hladnom, ona opterećuje srce

Samo pazite da ne preteraju

NE BRANITE DECI SLADOLED

Sladoled je dobar za rashlađivanje. Istina, on ima dosta kalorija, ali i mnogo belančevina, što je dobro za mališane, pa nema razloga da im ga branite, samo neka ne preteruju s njim. Osvežiće ih i rashlađen puding i voćni jogurt (najbolji je onaj koji ste sami napravili od grčkog jogurta, kašičice meda i voća po želji).

Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Pićete ih celo leto: Osvežavajući sokovi idealni za paklene vrućine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track