Najnovije vesti

U SRBIJI VIŠE NI ANDOL: Mirjanu su 5 godina lečili od multiple skleroze, koju nije imala! Evo kako se spasla!
Foto: Profimedia

PROŠLA GOLGOTU

U SRBIJI VIŠE NI ANDOL: Mirjanu su 5 godina lečili od multiple skleroze, koju nije imala! Evo kako se spasla!

Zdravlje

Teška, neizlečiva bolest multipla skleroza pet godina bila je dijagnoza Mirjani Nikolić (42), koja trenutno živi u Beču. Dobijala je isto toliko dugo takozvanu pulsnu terapiju, koja podrazumeva primenu visokih doza kortikosteroida.

Osećala se kao prava pacijentkinja, koja je teško obolela sve dok nije otišla u Beč i saznala da nema multiplu sklerozu, koju su joj dijagnostikovali u Kliničkom centru Srbije, kao i da je nikada nije imala! Predstoji joj operacija karotidnih arterija, glavnih krvnih sudova vrata.

A sve je počelo u Beogradu, kako Mirjana otkriva, kada je pre pet godina osetila trnjenje nogu, ruku i jedne strane lica.

"Tada mi se maglilo pred očima. Odmah sam otišla u DZ Novi Beograd, odakle sam poslata da uradim snimanje krvnih sudova, pregled kod oftalmologa, mnogo analiza i snimanje glave magnetnom rezonancom u Specijalnoj bolnici "Sveti Sava". Rezultati magnetne pokazali su četiri "fleke" na mozgu. Rendgen-tehničar mi je rekao da sam verovatno imala lakši moždani udar, koji nisam osetila, ali da rezultate mora da pročita lekar. On je postavio sumnju na multipla sklerozu i poslao me je u KCS. Tamo su mi uradili sve preglede i izvadili likvor iz kanala kičmene moždine. Odmah posle intervencije, ne sačekavši rezultate, doktor mi je postavio dijagnozu multipa skleroze i poslao na prvu pulsnu terpiju. Posle tri nedelje stigao je nalaz likvora koji je bio u redu", priča Mirjana i dodaje da se potom preselila u Pančevo.

foto: Profimedia

"Tamošnji lekari su se držali dijagnoze kolege iz Beograda i davali mi terapiju. Pre dve godine umrla mi je mama. To veče dobila sam jako visok pritisak, oduzela mi se leva ruka, a leva noga postala slabija. Opet su mi dali pulsnu terapiju. Odbila sam da primim 10 doza u razmaku od 13 dana. Primila sam osam, a stanje mi je bilo isto. Potom, moj muž odlazi na rad u Beč. Nisam htela da idem sa njim jer sam teško bolesna. Ipak sam prelomila i u martu ove godine otišla. Odmah sam se javila u tamošnju državnu bolnicu sa dokumentacijom iz Srbije, kako bih nastavila sa lečenjem. Doktor me je poslao na magnetnu rezonancu i rekao da je 90 odsto siguran da nemam multipla sklerozu, a ako odem na ispitivanja i ponovo mi urade sve što je neophodno, tada će biti siguran 100 odsto. Pristala sam i 25. jula saznala da nikad nisam imala multipla sklerozu. Pronašli su da mi totalno zapušenje desne karotide, da je leva u malo boljem stanju. Sada čekam operaciju", navodi Mirjana Nikolić.

Prema njenim rečima, bečki doktori su rekli da je oduzimanje leve ruke pre dve godine bio tipičan znak moždanog udara.

foto: Profimedia

Veliki lomovi

Mirjana Nikolić opisuje da je plakala kada su joj doktori u Beogradu postavili dijagnozu multiple skleroze.

"Dete me je gledalo kako neutešno plačem. Posle pet godina, kada su mi rekli da je nemam, izgubila sam se. Toliku sreću odjednom nisam mogla da podnesem. Iz Srbije više ni "andol" neću da popijem! A razmišljam da se obratim nadležnima zbog pogrešnog lečenja", kaže Mirjana.

foto: Profimedia

Ministarstvo zdravlja: Može da se javi LKS!

U Ministarstvu zdravlja kažu da pacijentkinja, ukoliko ima sve dokaze da su joj postavljene pogrešna dijagnoza i terapija, može da se obrati nadležnima.

"U Lekarskoj komori Srbije postupa Sud časti, koji se bavi takvim i sličnim pitanjima", naveli su oni.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Alo, R.Briza)

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kokeza se obogatio na grbači naroda, od aerodroma dobio 32,5 miliona!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...