Najnovije vesti

KAKAV PODVIG NAŠIH LEKARA NA VMA: Ugrađeni prvi aortni zalisci bez reza!
Foto: Nebojša Mandić

uspeh

KAKAV PODVIG NAŠIH LEKARA NA VMA: Ugrađeni prvi aortni zalisci bez reza!

Zdravlje
19:28h

Na Vojnomedicinskoj akademiji prvi put je urađena implantacija aortnog zaliska bez hirurškog reza kod dvoje pacijenata starosti 82 i 77 godina koji se uspešno oporavljaju.

Kako se navodi u saopštenju VMA, zahvate je izveo kardiohirurški tim te ustanove koji čine lekari klinika za urgentnu internu medicinu, kardiologiju, kardiohirurgiju, vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju, anesteziologiju i Instituta za radiologiju, a asistirao je prof. dr Matjaž Bunc iz Kliničkog centra Ljubljana.

Metoda perkutane - nehirurške ugradnje aortnog zaliska, u razvijenim zemljama uvedena je u redovnu kliničku praksu, a tokom poslednjih godina u svetu se obavlja više perkutanih nego otvorenih hirurških zahvata.

Ova interventna transkateterska procedura ugradnje aortnog zaliska (Transcatheter aortic valve insertion - TAVI) izvodi se kroz preponske arterije i značajno smanjuje dužinu trajanja intervencije na srcu.

Prepoznata je najčešće kod pacijenata starijih od 65 godina sa teškom aortnom stenozom (suženjem aortnog zaliska) i povećanim rizikom od lečenja operacijom.

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: 6.000.000 evra za brata Ane Brnabić! Da li je ta zarada slučajnost ili nagrada za Aninu lojalnost?

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...