SVAKI DAN POJEDITE ŠAKU SUVOG GRŽĐA: Ove bobice su lekovite za vaš organizam!
Foto: Profimedia

VELIKA POMOĆ ZDRAVLJU

SVAKI DAN POJEDITE ŠAKU SUVOG GRŽĐA: Ove bobice su lekovite za vaš organizam!

Život -

Suvo grožđe je verovatno najšire korišćeno sušeno voće u svetu. Ne samo da je slatko, ukusno i odlično za pripremu kolača i poslastica, već je i veoma zdravo. Evo i zašto.

Ova namirnica, naročito pogodna za zimsku ishranu, posebno je dobra za one koji pate od zatvora, groznice, anemije i acidoze. Pomaže da se dobijemo kilograme ako je to potrebno, dobro je za oči, zube i zdravlje kostiju.

foto: Profimedia

Brzo daje energiju

Pošto je veoma bogato prirodnim šećerima fruktozom i glukozom, suvo grožđe vrlo brzo daje energiju. Suvo grožđe takođe poboljšava apsorpciju vitamina, belančevina i drugih nutrijenata u telu. Često ga koriste atletičari i bodi bilderi, da brzo podignu energiju.

Pomaže crevnu peristaltiku

Nakon što ga pojedemo, suvo grožđe apsorbuje vodu i uvećava zapreminu, pa tako postiže laksativni efekat, podstičući pražnjenje creva. Biljna vlakna koja suvo grožđe sadrži čiste toksine i otpadne materije iz gastrointestinalnog trakta.

foto: Profimedia

Odličan izvor gvožđa

Pored toga, suve grožđice su i odličan izvor bakra kao i vitamina B kompleksa, što sve pogoduje formiranju crvenih krvnih zrnaca. Redovna konzumacija suvog grožđa pomaže da se nadoknadi manjak gvožđa u organizmu, a takođe i podstiče zgrušavanje krvi, što je korisno tokom procesa zaceljenja rana.

Dobro za vid

Suvo grožđe je vogato polifenolima, a ovi fitonutrijenti su dobri za vid. Te biljne hemikalije štite oči od degeneracije žute mrlje, kao i od katarakte.

foto: Profimedia

Pomaže sniženju holesterola

Redovna konzumacija suvog grožđa doprinosi sniženju količine holesterola i triglicerida u krvi. Istraživači to pripisuju sadržaju rastvorljivih biljnih vlakana, koja pomažu da se smanji količina “lošeg” holesterola u krvi. Polifenoli koje grožđe sadrži takođe pomažu regulaciji holesterola. U celini, konzumacija suvog grožđa povoljno deluje na zdravlje srca i krvnih sudova.

Smanjuje kiselost

Pošto je suvo grožđe bogato kalijumom i magnezijumom, ono pomaže da se smanji kiselost organizma i da se uklone kiseli toksini iz tela (višak ovih kiselih materija može da doprinese pojavi artritisa, gihta, kamena u bubregu, ali i srčanim oboljenjima).

foto: Profimedia

Doprinosi prevenciji malignih promena

Grožđe sadrži značajne koncentracije katehina, polifenolnih antioksidanasa, za koje se pretpostavlja da mogu doprineti prevenciji nastanka malignih promena.

Kurir.rs/Zdrava hrana, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track