ZDRAVSTVENO STANJE LJUBIMCA UTIČE NA VAS: Niste mogli ni da zamislite koliko! Ovo morate znati!
Foto: Profimedia

VODITE RAČUNA!

ZDRAVSTVENO STANJE LJUBIMCA UTIČE NA VAS: Niste mogli ni da zamislite koliko! Ovo morate znati!

Život -

Gubitak kućnog ljubimca ume da bude jednako bolan kao i gubitak bilo kog člana porodice, toliko da utiče na vaše mentalno zdravlje.

Nedavno istraživanje pokazalo je da loše zdravstveno stanje kućnih ljubimaca povećava stres i anksioznost vlasnika i dovodi do depresije.

Studija je uključila 119 osoba čiji kućni ljubimci imaju problema sa zdravljem i 119 onih čiji su ljubimci potpuno zdravi. Istraživači su zatim svojim ispitanicima postavljali pitanja koja određuju nivo stresa, anksioznosti i depresije.

foto: Profimedia

Oni koji imaju bolesne životinje imali su lošije rezultate od onih čiji ljubimci nemaju problema sa zdravljem. To je takođe uticalo i na kvalitet života ispitanika - vlasnici bolesnih životinja isticali su da su manje zadovoljni na poslu i u vezama, dodajući da im je raspoloženje i zdravlje lošije. Istraživači su ovaj fenomen nazvali "teret negovatelja". Oni koji brinu o obolelima, bilo da su u pitanju ljudi ili životinje, pod većim su stresom i napetošću.

Profesorka sa Fakulteta veterinarske medicine u Njujorku Ketrin Goldberg je komentarišući rezultate istraživanja istakla da veterinari moraju da brinu i o potrebama vlasnika kućnih ljubimaca jednako kao i o životinjama, piše "Hafington post".

Iako rezultati nisu dali precizan odgovor na pitanje koliko loše zdravstveno stanje ljubimca može da utiče na psihičko stanje vlasnika, naučnike postojanje uticaja uopšte ne iznenađuje.

foto: Profimedia

(Kurir.rs, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track