VERUJETE DA VAM POMAŽU TOPLA VODA I LIMUN? Naučnici su dokazali da je to samo mit!
Foto: Profimedia

KO BI REKAO

VERUJETE DA VAM POMAŽU TOPLA VODA I LIMUN? Naučnici su dokazali da je to samo mit!

Život -

Iako mnogi veruju da je topla voda s limunom dobra za zdravlje i da podstiče čišćenje organizma, nova studija pokazala je da je to zapravo samo mit.

Molekularni farmakolog i toksikolog s univerziteta u Adelejdu i jedan od autora studije Ijan Musgrejv ističe da ne postoje naučni dokazi da napici poput vode s limunom utiču na detoksikaciju tela.

Naučnik dodaje da topla voda s limunom, iako ne odstranjuje toksine, omogućava hidrataciju, povećava nivo vitamina C u organizmu i smanjuje unos kalorija u organizam.

foto: Profimedia

- Umerene dugotrajne promene u ishrani i vežbanje podstiču detoksikaciju organizma, a ne nekakvi čudotvorni napici - istakao je Musgrejv i poručio da su proizvodi za detoksikaciju samo marketinški trikovi.

Osim toga, naučnik smatra da je nakupljanje toksina u ljudskom organizmu glupost.

- Postoji uvreženo mišljenje o taloženju toksina, ali to se ne dešava. U većini slučajeva ti toksini se brzo izbacuju iz organizma. S druge strane, pojedini toksini rastvorljivi u masti nataložiće se u masnim naslagama ukoliko se unose brže nego što metabolizam radi, ali nikakva količina soka niti znojenja neće dovesti do njihovog izbacivanja iz organizma - zaključio je.

foto: Profimedia

Kurir.rs/B92, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track