Najnovije vesti

ZOVU GA TIHI UBICA: Simptomi raka jajnika koje treba da znate čak iako ste mlade
Foto: Profimedia

VODITE RAČUNA!

ZOVU GA TIHI UBICA: Simptomi raka jajnika koje treba da znate čak iako ste mlade

Zdravlje

Rak jajnika je najteži oblik ove bolesti koji može da pogodi ženske reproduktivne organe. Za ovaj oblik raka dugo se smatralo da je tihi ubica jer nema simptome. Alarmantni znaci su bol u krstima i donjem stomaku u kombinaciji sa nadimanjem, problemima sa mokrenjem i pražnjenjem creva.

Retko pogađa mlade žene, ali i to je moguće. Zato nikako ne ignorišite ove simptome.


Česti bolovi u leđima

 

Ukoliko ne patite od osteoporoze ili artritisa, onda ovi bolovi mogu biti ozbiljan simptom raka jajnika.

 

Bolovi u stomaku i karlici

 

Bol u stomaku i donjem delu leđa može biti posledica drugih bolesti ili kancera na nekom drugom organu, ali ako se ova kombinacija simptoma pojavljuje redovno i pritom postoji odstupanje od normalnog funkcionisanja organizma, treba se obratiti lekaru.

 

foto: Profimedia

Neredovni ciklusi

 

Statistički, žene starije od 55 godina imaju visok rizik od raka jajnika. Međutim, to ne mora uvek da bude slučaj. Rak može da se javi čak i kod mladih devojaka, koje još nisu dobile prvi ciklus.

 

Umor i prečesta iscrpljenost bez razloga

 

Nedostatak daha, mučnina i gubitak apetita, ekstremni umor mogu da budu ozbiljni znaci da se pacijentkinja nalazi u nekom stadijumu raka jajnika.

 

Bol prilikom polnog odnosa

 

Bol tokom seksa može biti još jedan jak pokazatelj da ste u ranom stadijumu raka jajnika. To se odnosi na bolove i pritisak u području karlice, i potrebu za mokrenjem češće i hitno. Bez obzira na to da li je više ili manje bolno, najbolje je da se što pre konsultujete sa ginekologom.

 

Sitost

 

Dame, nemojte da se radujete ako vam je smanjen apetit. Ako posle jako male količine hrane osetite sitost, to je jedan od simptoma ove bolesti.

 

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Superzena, Foto: Profimedia)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...