SVI SMO IZLOŽENI OVIM OPASNOSTIMA: 4 načina kako se možemo zaraziti polnim bolestima bez seksa!
Foto: Profimedia

VODITE RAČUNA!

SVI SMO IZLOŽENI OVIM OPASNOSTIMA: 4 načina kako se možemo zaraziti polnim bolestima bez seksa!

Život -

Ove svakodnevne stvari deluju potpuno bezopasno, ali su zapravo izvor bakterija i glavni prenosioci raznih virusa pa bi trebalo voditi računa o tome kako ih koristimo i nikako da ih delimo s okolino.

Ovo su 4 glavna prenosioca virusa:

Balzami za usne

Balzami za usne, grožđane masti, ruževi, ali i cigarete su nešto što isključivo treba da koristiti samo vi i nikako da ih pozajmnjujete od drugih ili drugima.

Vlažni peškiri

Seksualno prenosive bolesti zapravo su bakterije i virusi i lako se množe na vlažnim predmetima, a peškir je svakako jedan od njih. Baš poput balzama, uvek se pobrinite da uz sebe imate svoj peškir nećete deliti ni sa kim. Postoji velika opasnost od zaraze trihomonijazom koja je sve samo ne ugodna vaginalna bolest.

foto: Profimedia

Solarijum

Osim što narušavaju zdravlje kože, ova mesta idealno su tlo za polno prenosive bolesti. Ako ste mislile da će UV zračenje u solarijumu uništiti sve bakterije, prevarile ste se. HPV virus će sasvim sigurno preživeti, a prenosi se kontaktom kože na kožu ili preko zaraženog objekta. Donji veš u solarijumu neće vas previše zaštititi jer virus humanog papiloma može živeti i na prstima i drugim delovima tijela. Ako baš nikako ne možete bez solarijuma, birajte isključivo one salone koji su provereni, čisti i vode računa o higijeni i merama opreza.

Žileti

Koliko god bile u frci s nedostatkom vlastitog, a pred nosom vam stoji žilet vaše sestre ili cimerke - ne posežite za njim! Tokom brijanja, na koži se stvaraju sitna oštećenja i posekotine koje predstavljaju otvorena vrata za viruse! Putem krvi koja se zadržala na površini žileta brijača koji ste upravo pozajmili od druge osobe lako možete u svoj krvotok preneti seksualno prenosivu bolest poput hepatitisa B.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Cosmopolitan.hr, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track