OVE SIMPTOME NE SMETE DA IGNORIŠETE: Osluškujte signale koje vam vaše telo šalje
Foto: Profimedia

REAGUJTE NA VREME!

OVE SIMPTOME NE SMETE DA IGNORIŠETE: Osluškujte signale koje vam vaše telo šalje

Život -

Mnogi previše osluškuju signale tela, i češće nego što je potrebno proveravaju svoje zdravlje, dok drugi idu u suprotnu krajnost i ignorišu i one simptome koji, upozoravaju lekari, nikako ne bi smeli da se zanemare.

Iako većina simptoma koje osetimo nisu razlog za brigu, postoje neki koje nikako ne treba ignorisati. Dr Evelin Levin nedavno je napravila listu “svakodnevnih” simptoma i objasnila kako oni mogu biti znak ozbiljnijih medicinskih stanja:

Bol u stomaku

Iako je bol u stomaku uglavnom bezopasan, iznenadni abdominalni bol znak je da se morate javiti lekaru. Mnogo stvari može izazvati ovaj bol - opstipacija, pucanje ciste na jajniku ili oštećena aorta.

Nedostatak daha

Ako ostanete bez daha bez ikakvog razloga, to može sugerisati plućnu emboliju. Takođe, ovo može biti znak za astmu, pneumoniju ili panični napad.

foto: Profimedia

Iznenadna glavobolja

Za mnoge glavobolja je svakodnevni deo života, a njena jačina varira od obične glavobolje do migrene. Međutim, svaki iznenadni bol zahteva pažnju lekara. Ako se glavobolja pojavi iznenada i jezivog je intenziteta, to može ukazivati na krvarenje oko mozga koje zahteva momentalnu hospitalizaciju.

Stalna žeđ

Ako uhvatite sebe da pijete previše vode u toku dana, onda bi trebalo da zakažete pregled. Polidipsija je jedan od prvih simptoma dijabetesa. Kada je nivo šećera u krvi previsok, telo tera bubrege da proizvode više urina kako bi se rešili viška glukoze, a to dovodi do velike žeđi i čestog mokrenja.

Bol u ramenima, vilici, vratu ili leđima

Najčešći je simptom srčanog udara, ali razlog njegove pojave može da bude i bezazleniji, recimo istezanje mišića. Ako je povezan sa srčanim udarom obično je u kombinaciji sa malaksalošću, kašljem i povraćanjem. Nakon toga čoveka počinje da obliva hladan znoj i nesvestica. Bilo koji od ovih simptoma u kombinaciji jasan je znak da se hitno morate javiti lekaru.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Gloria, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja