ŠTIKLE, FARMERKE, BRUSHALTERI: Pogledajte kako neudobna odeća utiče na vaše zdravlje!
Foto: Profimedia

VIŠE NEGO ŠTO ZAMIŠLJATE

ŠTIKLE, FARMERKE, BRUSHALTERI: Pogledajte kako neudobna odeća utiče na vaše zdravlje!

Život -

Svi smo se barem jednom pogledali u ogledalo nakon celodnevnog nošenja brushaltera ili uskih farmerki, a na telu uočili "reljefe".

Ne samo da se na koži vide promene koje prođu nakon pola sata, ovakva odeća utiče na zdravlje. Žene su svesne da visoke potpetice nisu najbolji izbor već nekoliko sati nakon hodanja u njima.

Ne samo da su neudobne, one utiču i na zdravlje kičme... I to više nego što biste zamislili! Neka istraživanja pokazuju da 72 posto žena barem jednom u životu nosi štikle, a verovatno nisu ni svesne koliko posledica na zdravlje one imaju. Može doći do problema sa zglobovima i kolenima. Kolena upijaju sve "šokove" koje doživljavaju od neudobne obuće koju nosimo. Nakon nekog vremena pritisak koji se stvori u kostima može dovesti do osteoporoze. Osim toga, možete potpuno poremetiti ravnotežu tela. Sva težina tela prebacuje se na stopalo odnosno prste, a oni nisu za to sposobni. Zbog toga mnoge žene hodaju tako da napolje izbace kukove, a leđa iskrive, što je potpuno neprirodan položaj. Stoga nemojte preterivati u nošenju štikli!

Sledeće na listi odeće koja utiče na zdravlje su - uske farmerke. Trend uskih farmerki ne jenjava, a ovaj put nisu pogođene samo žene. U poslednje vreme i muškarci nose sve uže pantalone, a doktori upozoravaju da to može dovesti do problemima sa testisima. Istraživanja su pokazala i da oni koji često nose uske farmerke imaju veći broj infekcija mokraćnog kanala, a ako su one visokog struka prouzorkovaće žgaravicu zbog pritiska na abdomen.

Tokom dana noge blago oteknu, a ako nosite uske farmerke, noge otiču prema unutra, a ne prema spolja. To može prouzorkovati unutrašnje krvarenje. Iako su ovi slučajevi vrlo retki, treba biti oprezan! Uska odeća prouzrokuje i osećaj trnca u nogama, a posebno skini modeli. Osim toga, istraživanja su povezala uske komade i s nesvesticom, glavoboljom, ali i zamućenim vidom.

foto: Profimedia

Sigurno vam je barem jednom nakon nekoliko sati nošenja, strašno smetao brushalter... Neki stručnjaci kažu da je nošenje brushaltera potpuno nepotrebno. Ženama je opravdanje kako im treba dodatna potpora na grudima, ali istraživanja su pokazala kako žene koje u poslednjih deset godina nisu nosile brushalter imaju čak nekoliko centimetara više bradavice od onih koje ga svaki dan nose. Brushalteri pritiskaju žlezde u grudima što može stvoriti tečnosti koje se pretvaraju u ciste, a nekada i u rak. Neki doktori kažu da se kvržice u grudima stvaraju zato što se telo nije moglo na prirodan način rešiti onih materija koje ne bi trebalo da budu tamo, ali zbog brushaltera ne mogu pa onda ostaju unutra.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Ordinacija.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track