EVO KAKO DA SE OSLOBODITE OVE NAJGORE NAVIKE: Život bez pušenja je neprocenjiv
Foto: Shutterstock

Saznajte

EVO KAKO DA SE OSLOBODITE OVE NAJGORE NAVIKE: Život bez pušenja je neprocenjiv

Život -

Ne dopada vam se fotografija koju vidite ispod? Ako ste pušač, znajte da i vaša pluća možda izgledaju upravo tako

Pušenje cigareta predstavlja jedan od najvećih uzročnika smrtnosti u svetu, a Srbija je među prvima po broju aktivnih pušača po glavi stanovnika.

foto: Shutterstock

Preko milijardu ljudi na planeti je umrlo od efekata duvanskog dima, a procena je da će u narednih dvadeset godina taj broj porasti za - šesto miliona.

Opšte je poznato da zbog pušenja najviše pate naša pluća. Ono uništava vazdušne jastučiće i disajne puteve, a posledice mogu biti fatalne. Između ostalog, povećava se mogućnost srčanog udara, a i vaš seksualni život može da trpi.

Iako mnogi smatraju da je veoma teško ostaviti pušenje, osobe koje su zavisne od cigareta ne mogu to uraditi tako lako. Proces ostavljanja cigareta može biti dug, jako težak i zahteva veliki trud. Međutim, moguće je da se uz jaku volju i stručnu pomoć otarasite ove loše navike.

Pomoć i podrška

Ako ste već pokušavali da ostavite cigarete i niste uspeli, ili ako prvi put donosite ovu važnu odluku i osećate nesigurnost, potražite pomoć stručnjaka koji se bave odvikavanjem od pušenja. Tako ćete dvostruko povećati šanse da zaista u tome i uspete.

9 važnih koraka u ostavljanju cigareta

Upoznajte porodicu, prijatelje i kolege sa svojom odlukom. Imaće više razumevanja za krize i eventualne tegobe tokom vašeg odvikavanja i neće vas nuditi cigaretama.

Očistite garderobu i prostor u kojem živite od mirisa duvanskog dima. Sklonite iz kuće, kola i sa radnog mesta „provokatore“ pušenja: kutije cigareta ili drugi oblik duvana, kao i upaljače i šibice.

Ispoštujte odluku. Ne odlažite dan za početak prestanka. To vas vodi u još veću kolebljivost i u lično razočaranje.

foto: Shutterstock

Tokom odvikavanja od pušenja nemojte jesti pečeno i pohovano meso, začinjena jela, slatkiše niti piti kafu, alkoholna i gazirana pića.

Ako imate jaku potrebu za pušenjem i u toku dana, tuširajte se i masirajte telo peškirom do pojasa pet minuta.

Praktikujte da vam u obroci i odlazak na spavanje budu u isto vreme. Izbegavajte kasne obroke.

Izbegavajte zadimljene prostorije i druženje s pušačima. Pomoćna lekovita sredstava uzmite samo po preporuci lekara.

Tokom dana imajte bar tri obroka dnevno i da popijete osam čaša vode, čaja ili limunade.

Šetajte, brzim hodom, po 30 minuta. Ovo će vam pomoći da ublažite simptome krize i brže se oslobodite otrova u vašem organizmu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track