SLOBODNO JE JEDITE: Svinjska mast je zdrava!
Foto: Shutterstock

Savet stručnjaka

SLOBODNO JE JEDITE: Svinjska mast je zdrava!

Život -

Ova namirnica od davnina je poznata i kao prirodni lek za ublažavanje kožnih tegoba, disajnih I reumatskih bolesti. I danas se preporučuju domaći balsami i obloge na bazi ove masti

Svinjska mast je poslednjih godina nepravedno proterana iz kuhinje jer je, navodno, štetna namirnica koja goji, povećava masnoću u krvi, začepljuje krvne sudove, uzrokuje srčane i moždane udare...

Međutim, pokazalo se da sve ovo nije tačno, već da su za zdravlje najopasnije takozvane transmasti, kojima smo „preplavljeni“ zato što ih sadrže industrijski prerađena biljna ulja i margarin. Naravno da su prirodna, hladno presovana ulja poput maslinovog i suncokretovog na vrhu top-liste najpoželjnijih masnoća, ali im se bez dileme može pridružiti prirodna svinjska mast koju danas na sva usta hvale i nutricionisti i kuvari.

Pravi delikates

Svinjska mast je tradicionalni delikates u kom zaista vredi uživati. Pa ima li išta slađe od kriške domaćeg hleba namazanog svinjskom mašću koja je blago posoljena i posuta alevom paprikom uz dodatak crnog ili belog luka. A o starinskom „čipsu“, odnosno čvarcima, da i ne govorimo...

U kulinarstvu se ova mast veoma ceni jer je odlična za prženje - meso neće upiti previše masnoće i biće veoma ukusno. Mnogi smatraju da je savršena i za pripremu dizanog testa.

Svinjska mast može na tamnom i hladnom mestu dugo stajati a da se ne pokvari, pa je u prošlosti služila kao prirodni konzervans - u njoj su se čuvali mesni proizvodi.

foto: Shutterstock

Birajte prirodno

Svi ovi gorenavedeni hvalospevi vrede samo za domaću mast, koja se dobija od domaćih svinja koje jedu prirodnu hranu. Industrijski proizvedena svinjska mast ne preporučuje često za konzumaciju jer je često tretirana dodacima poput emulgatora, a svinje dolaze s farmi na kojima se masovno uzgajaju jedući industrijsku hranu.

Kad je reč o svinjskoj masti, uobičajeno se ističe da ona sadrži „teške“ zasićene masne kiseline, ali manje je poznato da u njoj prevladavaju nezasićene masne kiseline koje se preporučuju kao najzdravije masnoće. Veoma je bogata oleinskom kiselinom, koja povoljno deluje na krvne sudove.

foto: Shutterstock

Tajna je u umerenosti

Sve više nutricionista ističe da problem nije u svinjskoj masti, već u tome što je današnja ishrana prepuna hidrogenizovanih masti, rafiniranog šećera i aditiva.

Naravno da sa svinjskom mašću ne valja preterivati, kao ni s bilo kojom drugom namirnicom. Ali ako je prirodno proizvedena, svakako može obogatiti ishranu i ne treba je izbegavati.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Poznati kuvari otkrili: Omekšajte meso pomoću ovih trikova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track