ELIKSIR PRAVO IZ PRIRODE: Obnovite jetru i žuč uz pomoć ove lekovite biljke!
Foto: Profimedia

ZOVU JE I ČISTAČ

ELIKSIR PRAVO IZ PRIRODE: Obnovite jetru i žuč uz pomoć ove lekovite biljke!

Život -

Kao najbolja odbrana od infekcija i virusa, rotkva je nezamenljiva tokom hladnih dana zbog velikog broja lekovitih svojstava.

Ovo hranljivo povrće male energetske vrednosti znatno doprinosi jačanju imuniteta, ali takođe podstiče rad jetre i žuči.

U našim krajevima, najpristupačnija je crna rotkva, koja se koristi u slučaju infekcija, kod poremećaja rada žučne kese. Sadrži proteine, ugljene hidrate, masti, celulozu i mnogobrojne minerale. Zbog mirisa i ukusa, u ishrani se koristi uglavnom kao sredstvo koje podstiče apetit. Crna rotkva se koristi i u narodnoj medicini, gde je poznata kao prirodni lek za probleme sa probavom, dok se tonik od crne rotkve koristi za pročišćavanje jetre.

foto: Profimedia

S druge strane, belu rotkvu u Japanu nazivaju i "čistačem tela", jer čisti organizam od holesterola i triglicerida. Osim toga, predstavlja aktivan diuretik koji topi pesak i kamen, doprinosi varenju masnoća, smiruje bronhitis, otklanja kašalj i stimuliše rad žuči. Bela rotkva takođe pomaže varenju celovitih žitarica i masti životinjskog porekla. Uz pomoć sastojka rafanola, koje predstavlja eterično sumporno ulje, deluje i na izlučivanje sluzi iz disajnih organa, zbog čega se sok ili sirup preporučuju kod bronhitisa, prehlade i kašlja, a sadržaj lizocina deluje antibakterijski.

foto: Profimedia

SOK NORMALIZUJE RAD ŽUČNE KESE

Sok od crne rotkve pospešuje proizvodnju žuči, povećava njenu prohodnost, razlaže kamenčiće, normalizuje rad žučne kese. Osim soka, usitnjena crna rotkva se može konzumirati u obliku salate ili pomešana sa jabukom, maslinom, kiselim krastavcima, maslinovim uljem ili kiselim mlekom.

Kurir.rs/Novosti, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track