EPIDEMIJA: U Srbiji do sada 121 osoba obolela od malih boginja!
Foto: Shutterstock

Novi slučajevi zaraze morbilama u Kraljevu

EPIDEMIJA: U Srbiji do sada 121 osoba obolela od malih boginja!

Život -

Od početka oktobra 2017. godine na teritoriji Srbije, uključujući i nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovan je ukupno 121 slučaj malih boginja, od kojih su 24 laboratorijski potvrđena u Institutu „Torlak.“

Od toga je u Kosovskoj Mitrovici obolelo 100 osoba, u Beogradu šest, u Bujanovcu dva, dok je na teritoriji Kraljeva posle porodične, prijavljena i epidemija u romskom naselju pa je ukupan broj zaraženih sada 13.

Zbog epidemije malih boginja u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ podsećaju na zakonsku obavezu vakcinacije MMR vakcinom sve dece od 12 meseci do 14 godina radi podizanja kolektivnog imuniteta.

- Vakcinacija je u Srbiji obavezna skoro 200 godina. Zakon sada onemogućava deci da pohađaju predškolsku i školsku nastavu ukoliko nisu primila vakcinu protiv malih boginja. Sva deca koja nisu vakcinisana posebno se zavode i njihovi roditelji podležu daljim zakonskim procedurama, što je u nadležnosti Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja - rekla je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz „Batuta“ i dodala da su priče o epidemiji ovih dana podigle svest ljudi o značaju vakcinacije, te da je broj vakcinisane dece porastao.

Kurir / J. P.

Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DR KURIR: Vakcinacija i epidemija malih boginja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track