Najnovije vesti

DANAS JE SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE: Kurir podseća koliko je važna zaštita i poklanja kondom!
Foto: Promo

NE RIZIKUJ! KORISTI ZAŠTITU!

DANAS JE SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE: Kurir podseća koliko je važna zaštita i poklanja kondom!

Zdravlje

Najuticajnije dnevne novine Kurir svake godine obeležavaju Svetski dan borbe protiv side.

Sida (aids) je bolest imunog sistema, sa često fatalnim ishodom, a uzrokuje je HIV virus. S obzirom da je neizlečiva, izuzetno je važno podizanje svesti o značaju prevencije. Kampanja pod sloganom NE RIZIKUJ! KORISTI ZAŠTITU! realizuje se u saradnji sa brendom Maxxes Protect, a svako ko danas kupi Kurir na poklon dobija kondom.

HIV infekcija se prenosi razmenom telesnih tečnosti koje su luče u polnim organima muškarca i žena tokom seksualnog odnosa, kao i putem krvi i mleka iz dojke. Ljudi koji nisu zaštićeni (kondomom!) prilikom seksualnog odnosa ili koriste zajedničku iglu prilikom ušpricavanja bilo čega u organizam, imaju najveće šanse da se zaraze. Tečnosti kao što su pljuvačka, suze, mokraća (urin) takođe sadrže virus, ali u veoma malim količinama, nedovoljnim da dođe do prenošenja virusa.

Sida je ekstremno opasna bolest i svi koji su često seksualno aktivni, a ne koriste kondom, ili su koristili istu iglu za injekciju sa nekim– treba da se testiraju.

HIV ne može da se prenese rukovanjem, poljupcem, korišćenjem istih prostorija (stan, kancelarija, škola, kupatilo) sa inficiranom osobom, korišćenjem istog telefona ili kompjutera, korišćenjem zajedničkog peškira ili pribora za jelo/piće, spavanjem u istom krevetu, grljenjem ili ubodom insekta.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...