SAVET: Najbolja odbrana od prehlade
Foto: Shutterstock

Ne dajte da bolest uzme maha

SAVET: Najbolja odbrana od prehlade

Život -

Nos je „prva linija odbrane“ od virusa, a inhalacija preporučljiva metoda koja preventivno čuva zdravlje

Virusi su osetljivi na toplotu, pa nije slučajno što se prema narodnim receptima prehlada leči utopljavanjem organizma, i to pijenjem toplih čajeva, preznojavanjem i inhaliranjem.

Sve započinje bezazlenim šmrcanjem, da bi ubrzo usledili bolovi u grlu, povišena temperatura i dosadno kašljanje. Antibiotici u ovoj fazi ne deluju na viruse, čak se mogu smatrati i štetnim jer suzbijaju imunološku reakciju organizma. U početnom stadijumu prehlade najvažnije je da ovlažite suvu i zapaljenu sluzokožu grla i sinusa. Tako ćete, ako na vreme počnete s inhalacijom, pre i ozdraviti.

Olakšajte simptome

Najveću korist bolesnik će imati ako se bude inhalirao i ispirao grlo čajevima od žalfije, bosiljka i kamilice. Od eteričnih ulja dobar je eukaliptus jer olakšava disanje, a i deluje antiseptično kod upala grla i nosa. I ulje limuna je odlično, baš kao i ulje kamilice.

U posudu s vrućom vodom dodajte pet do deset kapi eteričnog ulja. Zatim glavu prekrijte peškirom i udišite vruću paru. Posle toga ne izlazite bar sat vremena napolje.

foto: Shutterstock

Može se sprovesti i takozvana suva inhalacija tako što ćete na maramicu nakapati nekoliko kapi eteričnog ulja i to udisati. Prednost ove metode jeste to što je možete primeniti na radnom mestu, u automobilu ili gradskom prevozu...

Već s prvim simptomima prehlade važno je da jedete što više rena, crnog i belog luka jer sadrže prirodne fitancide, koji pomažu da se bolest spreči još u nastanku.

Ako nemate temperaturu, dobro će vam doći i parenje stopala. Nakon toga obujte tople čarape. Već posle nekoliko sati osetićete olakšanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track